Du behöver

  • 6 st päron mogna

Sockerlag:

vatten drygt 1 liter
3 dl socker
2 st citronklyftor stora
1 st vaniljstång

Kolasås:

2 dl vispgrädde eller mellangrädde
1 dl socker
1 / 2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

mandel flagad rostad
färska bär

Gör så här

1
Blanda vatten, socker och citronklyftor till sockerlagen i en kastrull. Skåra vaniljstången längs med, så att den öppnar sig och lägg ner den i sockerlagen. Koka lagen 10 minuter under lock.

2
Skala under tiden päronen, men låt skaftet sitta kvar. Lägg päronen i lagen och koka tills de är lagom mjuka rakt igenom. Tiden beror på päronsort och hur mogna de är. Känn med en sticka. Päronen ska vara ganska fasta utan att kännas hårda i mitten, när de är klara.

3
Låt päronen kallna i sockerlagen. Det går snabbast om man placerar kastrullen i kallt vatten i diskhon.

4
Blanda grädde, socker och sirap till kolasåsen i en kastrull. Koka under omrörning, tills såsen börjar tjockna. Kyl såsen.

5
Låt päronen rinna av väl och placera dem på ett serveringsfat. Ringla över kolasåsen och strö över rostad mandel, garnera med några färska bär.

6
Den som önskar kan servera desserten med glass eller vispad grädde.