Du behöver

  • sparris vit eller grön
  • 1.5 tsk salt per liter vatten
  • 1 st sockerbit

Gör så här

1
Vit sparris måste skalas. Lägg varje stång på bänken, skala från knoppen och neråt runt om med potatisskalare.

2
Bryt bort träig bas från båda färgtyperna: Greppa basen i ena nypan och nedanför knoppen i andra. Brytpunkten är där det börjar bli träigt, det träiga är inget att ha.

3
Knyt samman stängerna med krympt bomullssnöre och lägg i kokande saltat vatten med sockerbit. Låt sjuda på svag värme, 20-45 minuter, beroende på när de skördats och hur tjocka de är. Känn med sticka efter när stängerna är lagom mjuka.

4
Tag upp med hålslev och servera genast med grovriven parmesanost, hollandässås eller skirat smör med valnötshack och lufttorkad skinka. Eller som tillbehör till kokt eller grillad fisk med fet sås.