Du behöver

Currysill:

10 tapas

2 st burkar matjessill
0.5 st gul lök
1 msk smör
1.5 tsk curry gul
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
5 skiva vitt bröd eller rågbröd
smörgåsmargarin
7.5 st rosésallad blad
smörgåskrasse

Gör så här

1
<LI>Sillsallad köper man färdig.

2
Torna upp på tunna små skivor kompakt danskt rågbröd, eller till och med pumpernickel.

3
Fäst plocksalladsblad med ett tunt lager smörgåsmargarin på brödet, lägg på sillsallad, lite kapris och persilja.

4
<LI>Currysill

5
Låt sillbitarna rinna av ordentligt i sil. Hacka löken mycket fint, fräs den med smöret i en liten skål i mikron, högsta effekt, 30 sekunder. Rör i curryn och mikra 30 sekunder till. Låt svalna och blanda med crème fraîche, salt och peppar. Vänd i sillen.

6
Bred brödet, halvera skivorna och lägg sallad, currysill och en rejäl bukett krasse på varje sandwich.

7
<LI>Glasmästarsill

8
eller någon annan klar sillinläggning smakar fint på knäcke, men då måste pålägget arrangeras på brödet i sista stund.

9
Välj annars exempelvis halva skivor finsk potatislimpa, smöra och lägg på sallad, en kokt kall potatis i skivor, 3-4 avrunna sillbitar per macka och råringar av rödlök eller purjo.


Kommentar:
Det här receptet ingår i Icakurirens julbord. För fler recept klicka på länkarna.