Du behöver

  • 1 st schalottenlök
  • 0.5 msk smör
  • 7 dl vatten
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 500 g ärter tinade
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0.5 tsk strösocker

Kajennkesella:

2 dl kesella mager
0.5 tsk salt
1.5 krm kajennpeppar

Gör så här

1
1. Hacka löken riktigt fint och fräs den på knapp medelvärme i smör i soppkastrullen. Slå på vatten, koka upp under lock på hög värme med buljongtärningen.

2
2. Lägg ärterna i kokande buljong, låt sjuda 3 minuter och mixa sedan alltsammans. Häll tillbaks i kastrullen och smaka av med salt, peppar och socker

3
Kajennkesellan:

4
Smaksätt kesella med salt och kajennpeppar (smaka med lilla mängden först) eller 1/2 finhackad chilifrukt.


Kommentar:
Om du vill ändra:
Tag en grönsaksbuljongtärning i stället för köttbuljong så blir rätten helt vegetarisk. Ersätt schalottenlök med en liten gul lök eller silverlök. Smaksätt kesellan med vitlök.
Till denna rätt passar äppelpannkakan perfekt.