Du behöver

  • 1 st apelsin
  • 2 st kiwifrukter
  • blå druvor gröna
  • 1 st burk krossad ananas (ca 225 g )
  • hallon frysta eller färska

Marinad:

apelsin saften av 1 pressad
ananasspad ca 2 dl
3.5 msk rom eller likör

Romskum.

3 dl fruktlag och romlag
2 msk ljus sirap
3 st äggulor

Gör så här

1
1. Skala apelsinen med en vass kniv och skär ut hinnfria klyftor. Skala och skiva kiwifrukterna. Dela och kärna ur vindruvorna. Låt ananasen rinna av.

2
2. Lägg apelsin, kiwi och druvor i en skål. Blanda apelsinsaft, ananasspad och rom och häll marinaden över frukten. Låt alltsammans stå kallt och safta sig, minst 1 timme.

3
3. Sila av marinaden och häll den i en kastrull och tillsätt sirap. Låt marinaden koka ihop till ungefär hälften. Dra kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna en i taget. Placera åter kastrullen på svag värme och fortsätt vispa tills såsen är riktigt skummig. Använd gärna elvisp. Såsen får inte koka för då skär den sig. När såsen är klar fortsätter man vispa tills det mesta av hettan försvunnit. Smaka av med lite mer rom om du önskar.

4
4. Fördela den avrunna fruktsalladen i portionsskålar. Tillsätt krossad ananas och hallon. Skeda över romskummet, ljummet eller kallt, och servera direkt. Ett knaprigt havre- eller mandelflarn är gott till.