Du behöver

  • 1 knippa späda morötter
  • 2 limefrukter
  • 3-4 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • ca 1 dl vatten
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk strösocker
  • Vinägrett:
  • 3 msk hela pistaschmandlar
  • 2 msk hela pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 2-3 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl färsk körvel

Gör så här

1
Skala och ansa morötterna väl. Dela dem på längden. Koka morötterna i en traktörpanna med rivet limeskal (spara lite till vinägretten), lite olivolja, vin, vatten, salt, peppar och socker. Häll i limesaft efter smak. Smaken ska bli söt-syrlig. Morötterna ska vara al dente, ha tuggmotstånd, när de serveras.

2
Rosta mandlarna i torr stekpanna. Blanda olivolja, hackad schalottenlök, vinäger, rostade nötter, rivet limeskal och färsk körvel.

3
Lägg upp morötterna på tallrikar och slå på vinägretten. Servera morötterna varma eller kalla, gärna med prosciuttoskinka eller getost till.