Du behöver
- 1 knippa späda morötter
- 2 limefrukter
- 3-4 msk olivolja
- 1 dl vitt vin
- ca 1 dl vatten
- salt, svartpeppar
- 1 msk strösocker
- Vinägrett:
- 3 msk hela pistaschmandlar
- 2 msk hela pinjenötter
- 1 dl olivolja
- 2 hackade schalottenlökar
- 2-3 msk vitvinsvinäger
- 1 dl färsk körvel
Gör så här
1
Skala och ansa morötterna väl. Dela dem på längden. Koka morötterna i en traktörpanna med rivet limeskal (spara lite till vinägretten), lite olivolja, vin, vatten, salt, peppar och socker. Häll i limesaft efter smak. Smaken ska bli söt-syrlig. Morötterna ska vara al dente, ha tuggmotstånd, när de serveras.
2
Rosta mandlarna i torr stekpanna. Blanda olivolja, hackad schalottenlök, vinäger, rostade nötter, rivet limeskal och färsk körvel.
3
Lägg upp morötterna på tallrikar och slå på vinägretten. Servera morötterna varma eller kalla, gärna med prosciuttoskinka eller getost till.