Du behöver

Dillsky:

1 st röd paprika
4 dl kycklingfond
1 dl vitt vin
1.5 msk balsamvinäger
1 msk crème fraîche
50 g smör
1.5 st dillkvistar klippta
salt och peppar

Potatispuck:

2 st bakpotatis bakade och kalla
200 g jordärtskocka kokta och kalla
200 g svartrot kokta och kalla
1 msk crème fraîche
40 g vårlök strimlad
1.5 dl dill grovt hackad och bladpersilja
salt och peppar

Lammrostbiff:

4 st lammrostbiff (120g)
smör till stekning
salt och peppar

Gör så här

1
Börja med skyn. Dela paprikan i två delar och ta bort kärnhuset. Lägg dem med skinnsidan upp och rosta dem under grillen i 250 graders ugnsvärme tills skalet blivit svart. Låt svalna en aning och dra sedan bort skalet. Lägg paprikaköttet, fond, vin och vinäger i en mixer. Mixa till slät konsistens. Slå blandningen i en kastrull och koka upp. Blanda ner cr?ème fraîche och vispa ner smöret. Tillsätt dillen och smaka av med salt och peppar samt eventuellt en aning socker för att balansera syran.

2
Skär jordärtskockan och svartroten i centimeterstora bitar. Skala potatisarna och mosa dem grovt i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Forma massan till fyra ýpuckarý (använd gärna en stans 75 mm i diameter). Stek puckarna på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg dem på en plåt och grädda dem 15 minuter i 140 graders ugnsvärme.

3
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i en stekpanna till vacker färg. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in ugnstermometern i den tjockaste delen i en av köttbitarna. Låt köttet steka klart i 125 graders ugnsvärme. Köttet ska få en innertemperatur på 54 grader. Ta ut köttet och vira in det i ugnsfolie. Låt det vila 10 minuter innan det skivas. Lägg upp maten snyggt på fyra tallrikar och servera genast.


Kommentar:
Den här rätten ingår i en meny från Umeårestaurangen Greta & Co. Klicka på länkarna för fler recept!