Du behöver

  • 15 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1 st äggvita
  • 25 g smör eller margarin

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken så att den blir

2
fingervarm och lös jästen i lite av mjölken. Häll över resterande mängd mjölk. Vispa ner mjölsorterna och tillsätt salt.

3
Dela första ägget i gula och vita och vispa ner gulan i smeten. Spara vitan. Rör om smeten så att den blir jämn och tjock.

4
Låt degen jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

5
Smält matfettet och låt det svalna.

6
Vispa båda äggvitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och det smälta matfettet före gräddningen.

7
Grädda tjocka plättar på medelstark värme. Knappt 1 dl smet till varje plätt.

8
Grädda långsamt och vänd när de jäst upp och ytan stelnat.


Kommentar:
Tips!
Servera dem med lite löjrom, kanske några kräftstjärtar, lite dill och gräddfil. Eller lite finhackade räkor blandade med en aning chilisås eller strimlad rökt lax, klippt dill och lite ägghack.

Portioner
8 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows