Du behöver

  • 15 g jäst
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 1 st äggvita
  • 25 g smör eller margarin

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken så att den blir

2
fingervarm och lös jästen i lite av mjölken. Häll över resterande mängd mjölk. Vispa ner mjölsorterna och tillsätt salt.

3
Dela första ägget i gula och vita och vispa ner gulan i smeten. Spara vitan. Rör om smeten så att den blir jämn och tjock.

4
Låt degen jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

5
Smält matfettet och låt det svalna.

6
Vispa båda äggvitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och det smälta matfettet före gräddningen.

7
Grädda tjocka plättar på medelstark värme. Knappt 1 dl smet till varje plätt.

8
Grädda långsamt och vänd när de jäst upp och ytan stelnat.


Kommentar:
Tips!
Servera dem med lite löjrom, kanske några kräftstjärtar, lite dill och gräddfil. Eller lite finhackade räkor blandade med en aning chilisås eller strimlad rökt lax, klippt dill och lite ägghack.