Du behöver

  • 2 st rödbetor färska, ca 2 kg
  • 1 kg havssalt

Gräslökssmör:

2 dl gräslök
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
200 g smör rumstempererat
salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Strö hälften av saltet i en långpanna. Skär bort blasten på rödbetorna och lägg dem ganska trångt i pannan. Spara 7-8 snygga blad till garnering. Strö över resten av saltet och ställ in rödbetorna mitt i ugnen i cirka 1 timme. Tiden kan variera lite beroende på rödbetornas storlek och ålder, så testa med en sticka efter den angivna tiden. Lägg grovt skuren gräslök, skalade vitlöksklyftor och citronsaft i en mixer tillsammans med cirka en halv deciliter vatten. Mixa tills du fått en knallgrön slät puré. Vispa sedan ihop smöret med gräslökspurén i en skål. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Täck botten på ett vackert fat med sparade rödbetsblad. Dela de varma rödbetorna och lägg dem på bladen. Klicka över gräslökssmöret och servera genast.


Kommentar:
Ett recept från vår Hemma bästs altanfest. Fler recept hittar du under “passar till”.