Du behöver

  • ca 14 dl Vetemjöl Special
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 15 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten (inte över +37)
  • olivolja
  • rosmarin
  • grovt havssalt

Gör så här

Häll det mesta av vetemjölet (spara ca 2 dl), salt, olivolja och socker i matberedarens skål. Smula över jästen. Häll på det ljumma vattnet och kör igång maskinen – först långsamt och sedan snabbare. Kör degen några minuter så att den knådas väl och häll sedan i ytterligare ca 1 dl vetemjöl – spara lite till utbakningen. Häll ut degen på mjölat bakplåtspapper och klappa eller kavla ut den med mjölade händer till en stor rektangel. Låt jäsa under duk cirka 50 minuter. Ta bitar av degen, rulla dem till långa stänger mellan händerna och lägg på papprade plåtar. Låt jäsa cirka 30 minuter. Pensla med olja, strö på rosmarin och havssalt. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter, beroende på hur tjocka stängerna är.


Kommentar:
Rosmarinstängerna är tunna och knapriga och äts med dip eller med tunna skivor lufttorkad skinka.
Flera recept från heta bageriet “Systrar och Bröder” i Malmö hittar du nedan.