Du behöver
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g smör
2.5 dl socker
2 st ägg
4.5 st äpplen
citronskal
Ugn: 225 grader
Gör så här
1
Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg den i plastfilm eller plastpåse i kylen en timme.
2
Kavla ut degen och klä en pajform. Tryck till runt kanten och nagga bottnen. Ställ formen i frysen medan fyllningen görs.
3
Rör smör och socker smidigt. Arbeta in äggen ett i sänder. Råriv de skalade äpplena grovt och vänd ned rivet i smeten tillsammans med citronskalet.
4
Slå fyllningen i pajskalet.
5
Grädda mitt i ugnen cirka 30 min eller tills det är fin färg på både deg och fyllning. Servera vaniljglass eller lättvispad grädde till.
En riktig storfavorit bland äppelrecepten. Riktigt smör ger bästa smak och konsistens åt både deg och fyllning.