Du behöver

  • 2-3 äggulor
  • en nypa salt
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 dl vindruvskärnolja
  • 10 sardellfiléer
  • saft av 1 citron
  • 1 bit citronskal
  • en rejäl näve blandade örtkryddor:
  • basilika, persilja, libsticka, dragon, körvel, rucolablad, mejram
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här

1
Sätt vispen i matberedaren. Knäck ner äggulorna i beredningsskålen och strö över saltet. Börja på låg hastighet och sedan lite högre. Tillsätt oljan i en tunn, tunn stråle medan matberedaren går. Varva oljan med sardellfiléer, citronsaft och skal och vitlöksklyftor. Kör till en tjock majonnäs.

2
Hacka örtkryddorna fint och blanda ner dem i sardellmajonnäsen. Ställ den kallt en stund. Servera den till tunna skivor lätt kokta betor, kokt bladgrönt eller

3
andra grönsaker.