Du behöver
- 2-3 äggulor
- en nypa salt
- 1 dl olivolja
- 2-3 dl vindruvskärnolja
- 10 sardellfiléer
- saft av 1 citron
- 1 bit citronskal
- en rejäl näve blandade örtkryddor:
- basilika, persilja, libsticka, dragon, körvel, rucolablad, mejram
- 2 vitlöksklyftor
Gör så här
1
Sätt vispen i matberedaren. Knäck ner äggulorna i beredningsskålen och strö över saltet. Börja på låg hastighet och sedan lite högre. Tillsätt oljan i en tunn, tunn stråle medan matberedaren går. Varva oljan med sardellfiléer, citronsaft och skal och vitlöksklyftor. Kör till en tjock majonnäs.
2
Hacka örtkryddorna fint och blanda ner dem i sardellmajonnäsen. Ställ den kallt en stund. Servera den till tunna skivor lätt kokta betor, kokt bladgrönt eller
3
andra grönsaker.