Du behöver

  • laxfilé ca 350 g
  • 2 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm kajennpeppar

Till portionsformarna:

1 tsk smör mjukt

Till servering:

50 g forellrom eller löjrom
grissini eller italienska grissini
citron
dill

Crême:

3 dl vispgrädde
bladpersilja ca 30 g
0.25 st hönsbuljongtärning

Gör så här

1
Kör laxen och äggen i matberedaren till en färs. Snurra i grädden. Krydda. Stek gärna ett litet prov så att kryddningen blir rätt. Kajennpeppar ger hetta som kommer fram vid tillagningen.

2
Smörj portionsformarna.

3
Fyll formarna med cirka 1 dl av smeten. (Vanligen använder man metallformar i ugnen, men i mikrougn måste de vara av odekorerat ugnssäkert glas eller porslin. Små kaffekoppar av stengods till exempel.)

4
Grädda i ugn, 200 grader, cirka 15 minuter, eller mikra på effekt 800 watt i 3 minuter. Smeten ska stelna.

5
Stjälp upp och låt svalna.

6
Persiljecrême: Sjud grädden tills 2 dl återstår. Finfördela persiljan och blanda i med buljongtärningsbiten. Låt sjuda några minuter till.

7
Håll crêmen varm, eller värm vid serveringstillfället.


Kommentar:
Ett inslag i “Meny i norrländsk anda” som ingår i temafesten “Liten fest för familj och släkt”. Fler festidéer hittar du om du klickar på “Temafester” i Kökets vänstermeny.