Du behöver

  • 8 skiva formbröd eller ljus kavring
  • 2 st gula lökar
  • smör till stekning
  • 4 st hårdkokta ägg
  • 1 st ansjovisfiléer (100 g)
  • 3.5 msk hackad dill eller persilja
  • 4 msk crème fraîche eller gräddfil
  • vitpeppar
  • salt ev.

Gör så här

1
Skala och skiva löken tunt. Stek löken mjuk på svag värme i smör eller olja.

2
Skala och hacka äggen. Låt ansjovisfiléerna rinna av (men spara lite av spadet) och hacka dem.

3
Blanda den frästa löken med hackat ägg och ansjovis, hetta upp det och blanda i hackad dill eller persilja och dessutom lite crème fraîche eller gräddfil.

4
Dra pannan av plattan och kryddda med vitpeppar och eventuellt salt (eller lite av ansjovisspadet). Låt gubbröran svalna och fördela den sedan mellan dubbla brödskivor. Vira in i plastfolie och låt vila svalt innan det är dags för picknick.

5
När smörgåsarna ska ätas skär man dem på snedden i snibbar med en vass kniv, så är de lättast att äta i handen.


Kommentar:
Perfekt som picknickmat, inte minst tillsammans med böcklingbollar och sommarpotatissallad.