Bjud in till italiensk afton – 3 goda och lättlagade pastarätter

Ska du bjuda på middag? Något som alltid går hem hos gästerna är pasta och med dessa tre rätter kommer era tankar förflyttas till ett färgstarkt Italien.

En bra pastasort, råvaror i hög kvalitet och lite kärlek. Det är allt som behövs för att lyckas med den perfekta pastarätten. För det ska vara enkelt laga en bra pasta.

Visste du att många av de klassiska italienska pastarätterna brukar kallas ”cucina povera” som betyder fattigmansköket? Namnet kommer från att man endast behöver några få råvaror till att göra dessa snabba och fantastiskt goda rätter som lagats i generationer, men som också är perfekt för plånboken. 

Här är tre olika pastarätter framtagna av Mercatino, en unik saluhall på nätet. De är alla enkla att laga och kommer med all säkerhet uppskattas av gästerna. Frågan är vilken du väljer att laga – en säker klassiker, en kryddig rigatoni eller kanske en pasta med långa traditioner?

Den mjuka, bredbara salamin ’Nduja och guanciale (griskind) är bara några av de italienska produkter du hittar hos Mercatino.

1. En säker klassiker – Spaghetti carbonara

Carbonara är nog den mest älskade pastarätten av alla, även utanför Italiens gränser. I Sverige är det vanligt att använda både grädde, svamp och bacon i rätten men det innehåller inte den klassiska versionen. En del italienare kan nästan känna sig förolämpade när någon vill byta ut eller lägga till ingredienser i rätten, så här försöker vi hålla oss till originalreceptet från Rom som bara innehåller några få enkla råvaror.

En traditionell romersk ’Spaghetti alla Carbonara’ innehåller lufttorkad griskind som på italienska heter guanciale, (går att byta ut mot pancetta), äggulor, fårosten Pecorino Romano samt nymalen grov svartpeppar.

Klicka här för att komma till hela receptet!

Ingredienser för 4-6 personer:

 • Spaghetti, 500g
 • Guanciale eller Pancetta, ca 250g
 • Pecorino, finriven, ca 200 g
 • 4-6 äggulor
 • Nymalen (gärna lite grövre) svartpeppar

Köp alla ingredienser du behöver för att laga carbonaran hos Mercatino!

2. Kryddigt och gott – Rigatoni con la ’nduja

’Nduja är en mjuk, bredbara salami som kommer från Kalabrien och kan återfinnas i många olika pastarecept med ursprung från regionen.

Det här är ett traditionellt recept som ingår i det som brukar kallas “cucina povera” (fattigmansköket). I det här receptet har man använt den klassiska rustika pastan Rigatoni som passar perfekt till den smakrika och heta kalabriska såsen.

Klicka här för att ta del av hela receptet!

Ingredienser för 4-6 personer

 • 500g Pasta Rigatoni
 • 30-80g ’nduja di Spilinga
 • 1 dl torrt vitt vin
 • 1 rödlök
 • 400g San Marzano tomater i konserv
 • 1 knippe färsk basilika
 • Ca 80g finriven Pecorino Romano DOP
 • Salt och svartpeppar

Hos Mercatino kan du köpa allt du behöver för rätten!

3. Italienska traditioner – Bucatini all’ amatriciana 

Staden Amatrice i norra Lazio har gett sitt namn till en av Italiens mest kända pastarätter, Bucatini all’Amatriciana. Det var vanligt att herdarna under sina vandringar i det bergiga landskapet lagade sin pasta med guanciale (griskind) och pecorinoost, och när bruket togs upp i Amatrice lades tomatsåsen till och rätten fick sin slutliga form – och sitt namn.

En Amatriciana ska enligt orginalreceptet innehålla guanciale, men det går även utmärkt att använda sig av en smakrik pancetta. Ihop med soldränkta San Marzano-tomater och lite riven pecorino romano lagar du till den klassiska rätten på mindre än 30 minuter.

Klicka här för att läsa hela receptet.

Ingredienser för 4-6 personer

500g pasta Bucatini
Ca 250g Guanciale (eller Pancetta)
2dl torrt vitt vin
400g San Marzano plommontomat i konserv
100g Pecorino Romano DOP
Salt och grov svartpeppar

Du hittar alla ingredienser till rätten hos Mercatino.

Buon appetito!

Saluhall online med råvaror till vettiga priser

Att hitta italienska råvaror av hög kvalitet till vettiga priser i Sverige har inte alltid varit helt enkelt. Det upptäckte Fabio Ianni och Johan Winemar, som både har ett genuint intresse av italiensk mat. Därför har de startat en unik italiensk saluhall online som heter Mercatino. Där hittar du allt du behöver för att få till de perfekta italienska rätterna med råvaror som verkligen förhöjer smakerna.

Mercatino säljer runt 1 000 olika handplockade varor, samtliga småskaligt producerade i Italien, Spanien, Frankrike och Sverige. Efter en beställning i webbshopen skickas leveranserna från lagret i Sollentuna samma dag (köp före kl 10 levereras samma kväll i Stockholm, resterande Sverige före kl 12 med leverans nästa vardag). Mercatino säljer även färdiga presentkorgar med handplockade produkter.

Klicka här för att se hela Mercatinos utbud!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top