TV-nostalgi: Här är ditt liv – ingen gick säker för Lasse Holmqvists kidnappningar

Harry Schein blev så förbannad att han behövde röka nonstop i två timmar efter kidnappningen. Lill-Babs bet ihop när ett dussin av hennes älskare dök upp för att sjunga hennes lov i studion. Själv blev Här är ditt livs programledare Lasse Holmqvist så folkkär att han tordes skaffa en egen TV-kanal – och blev ruinerad på kuppen.

Mitt under hennes show kom plötsligt en tomte inlallande på scenen.

Det går än idag att beskåda Lill-Babs reaktion på SVT Play.

Man ser att hon tänker något i stil med: Men herregud, nu har det klivit upp ett fyllo på scenen. Vad gör jag nu?

Varvid ”tomten” hugger tag om hennes midja, drar henne till sig och överlämnar ett paket. Varvid Lill-Babs försöker glänta på masken, upptäcker vem som döljer sig där bakom, döljer sitt ansikte i julklappspappret och skriker:

– Neeeeeej!

Här är ditt liv hade premiär 1980

Lysande TV, förstås. 

Och Här är ditt liv, premiärsänt den 11 januari 1980, var i sanning ett lysande program.

Dels kidnappningarna i början, som blev en sorts charmiga practical jokes där tittarna fick se hur känt folk grundlurades av Lasse Holmqvist, förklädd till bland annat städare, tullare och fotbollsdomare.

Dels den efterföljande studion, där det ännu lätt chockskadade offret fick möta viktiga personer ur sitt rika liv.

Lasse Holmqvist blev folkkär

Lasse Holmqvist var redan själv ett känt ansikte. (Eller ska vi kanske säga hårtuss eftersom han sedan barndomen begåvats med något som i medicinska termer heter poliosis?) Men nu blev han på allvar folkkär. 

Flera miljoner svenskar valde att tillbringa lördagskvällarna i sällskap med detta ärkeproffs.

För köpmanssonen Lars Gunnar Holmqvist, född den 31 december 1930 i Västra Skrävlinge socken utanför Malmö, visste hur man fick folk att trivas i en intervjustol. 

Med lätt hand lockade han fram både skratt och tårar, ljusa minnen och mörka partier. 

Radioprogram var förlaga

Idén hade han dock knyckt från USA. Där hade redan 1948 gjorts ett radioprogram som hette This is your life

Programledaren Ralph Edwards hade en gång ombetts att sända från ett rehabsjukhus för förlamade krigsoffer. Han beslöt att överraska en svårt förtvivlad soldat med ”lyckligare minnen av det förflutna och på så vis väcka löftet om en hoppfull framtid”.

Succén blev så monumental att Edwards på stående fot erbjöds att utveckla programmet till att även omfatta kändisar. När This is your life gick i graven 13 år senare hade han haft gäster som Boris Karloff, Marilyn Monroe, Buster Keaton, Bette Davis, Nat King Cole och svenska Ann-Margret.

Kidnappningen var redan där ett stående inslag. Undantag gjordes dock för artisten Eddie Cantor, som hade hjärtproblem och inte fick bli överraskad.

Detta koncept försvenskade Lasse Holmqvist nu elegant. 

In med ”Tollarparn” på piano, ljusblommiga möbler och en publik som suckade hänfört, men ändå lågmält svenskt, vid varje nytt ”avslöjande”. Och så plats i fåtöljen för någon som var antingen djupt folkkär eller ägde ett livsöde som hette duga.

Lill-Babs såg det som ett av karriärens värsta ögonblick

Fast alla huvudpersoner gillade inte att kidnappas.

Många år senare erkände Lill-Babs att Här är ditt liv var ett av karriärens värsta ögonblick. Att tvinga henne träffa ett dussin av sina gamla karlar var ett övergrepp, menade hon.

Till de mindre hugade hörde även Harry Schein, som blev så arg att han måste sitta och ”röka av sig” i två timmar innan han gick in i studion.

Ej att förglömma Jan Malmsjö, som sa ja först sedan hustrun och mullvaden Marie Göranzon lovat sjunga I villande skogen ur Värmlänningarna i direktsändning. En intern hämnd, kunde man ana.

Mannekängen och textilkonstnären Aina Cederblom

Lasse Holmqvists egen favorit blev dock en relativt okänd kvinna, Aina Cederblom.

Hon stapplade in, 83 år gammal, på en krycka men visade sig äga en osannolik livslust. 

Den forna mannekängen och textilkonstnären hade under kriget evakuerat finska fiskare och därefter åkt öppen båt med aktersnurra till Svarta havet och Grönland. 

Under ett år i Indien samarbetade hon med den berömde poeten Rabindranath Tagore – för att senare få fredspristagaren och ärke-biskopen Hélder Câmaras hjälp att sätta upp en vävskola i Brasilien.

Det var dock en annan kvinna som kom att spela en större roll i Lasse Holmqvists eget liv. 

Lasse Holmqvist startade Öresunds-kanalen

Hon hette Britt Bass och var gammal flickvän till allra första gästen, Sven Tumba. Efter programmet inledde hon och Holmqvist ett förhållande som varade livet ut.

Fast sista åren blev svåra. 

64 år gammal drog Lasse Holmqvist igång en egen TV-satsning, Öresunds-kanalen, som floppade rejält. Plötsligt var alla sparpengar borta. 

Villan måste säljas på auktion och allra sista tiden – innan hjärtat slutligen gav upp för stressen fem dagar före julafton 1996 – kunde TV-profilen ses stå på Malmös torg och desperat försöka sälja sin boksamling.

Att vissa trodde att detta också var en sorts förklädnad var kanske inte så konstigt.  

Några som lät sig luras

Sven Tumba var först ut att bli lurad i premiärprogrammet. Han trodde att han skulle avtäcka en staty, men i en stor bur under skynket satt istället Lasse Holmqvist.

Birgit Nilsson var på besök hos kompisen Sonja Stjernqvist när Lasse Holmqvist dök upp förklädd till påflugen lokalredaktör. Hon lockades ut på trappan med repliken ”Kom ut med hela den lille granna kroppen” och fick ordern ”Vinka inte, för det är stillbild!”. 

Carl_Gustaf_Lindstedt_1968.jpgCarl-Gustaf Lindstedt lockades till Malmö i tron att han skulle medverka
i programmet TV-krysset. Först efter en stund i studion förstod han att det handlade om ett helt annat program. 

GettyImages-51957917.jpgNisse Liedholm deltog i en kändismatch, som plötsligt avbröts av en flintskallig domare som blåste straffspark utan anledning. Det visade sig vara Lasse Holmqvist som bjöd in hela laget till sitt TV-program. Först i studion avslöjades vem av dem som var ”offret”.

Eva Rydberg avbröts mitt under en repetition på Hamburger Börs av Lasse Holmqvist, förklädd till en högljudd snickare som ”skulle fixa till nöjespalatsets stolar”. 

GettyImages-964997834.jpgViveca Lindfors överraskades efter en teaterföreställning av en ytterst välvuxen blomsterflicka. Det var Lasse Holmqvist i smink, läppstift och blond peruk. 

GettyImages-56796123.jpgJanne Carlzon köade med sin familj för att se galapremiären av filmen ET när Lasse Holmqvist dök upp. Han var förklädd till den strandsatta rymdvarelsen – komplett med det karaktäristiska jätte-fingret – och sa: ”Ring mamma och säg hon ska titta på TV ikväll!”

Lill Lindfors fick besök av en dansk fotograf när hon satt hos frisören i Köpenhamn. När hon förstod att hon utsatts för en kupp gömde hon huvudet i ett skynke och mumlade: ”Åh, du din …!”

GettyImages-3297715.jpgStikkan Anderson stod i en flygbusskö och tänkte: Vem är den idioten som går och knuffar alla människor? Det dröjde inte länge förrän det visade sig vara Lasse Holmqvist. Efteråt erkände skivbolagskungen: ”Jag har ju sett det här programmet och tänkt: Hur fan kan de vara så dumma att de går på det där?” 

Andra gäster vi minns

Tage Danielsson besökte intet ont anande en Picassoutställning på Louisiana när han kallades fram till en ”spontan” intervju med Lasse Holmqvist. Vid beskedet att han samma kväll skulle delta i Här är ditt liv utbrast Tage vantroget: ”Nääää, jag tror inte det.”

Bengt Grive fastnade hos en underlig tullinspektör i Köpenhamn som frågade: ”Ska ni resa till Malmö idag?” ”Nej.”
”Är ni inte medveten om att det är nypremiär på Här är ditt liv ikväll?” Varvid Grive insåg vem som dolde sig bakom uniformen och utbrast: ”Att jag kan vara så korkad!”

Sven Stolpe läste in en text i en radiostudio när Lasse Holmqvist klev in och berättade att han strax skulle vara med i Här är ditt liv. Stolpe behöll lugnet men verkade orolig för de andra gästerna: ”Vad är det för underligt byk du har
fått ihop? Bara det inte är några dumskallar.”

Jan Malmsjö råkade ut för en klumpig servitris, som visade sig vara kollegan Anita Wall i mörk peruk. Fram störtade hovmästaren, alias Lasse Holmqvist, som fick kämpa hårt för att få den motvillige skådisen till sitt program.

Jokkmokks-Jokke var prisutdelare på en gala och fick hänga två leksaksbilar (!) i ett snöre runt en viss ”Birger Persson från Hässleholm”. Det var förstås en förklädd Lasse Holmqvist.

Birgit Cullberg blev lurad av Lasse Holmqvist, förklädd till städare i blå overall och svart mustasch. Denne envisades med att, trots protester, vilja svabba hennes dansgolv och överraskade med att vara en fena på romantisk poesi.

Artikeln publicerades först i tidningen Svenska öden & äventyr.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top