Görel Crona: ”Kvinnor är mycket bättre på att fortsätta utvecklas”

I februari brädar hon Lena Olin i nya filmen ”Andra akten”, bara en av tre roller i vår. Så trappa ner ingår inte i planen, tvärtom. Görel Crona är som lyckligast när hon jobbar och har fullt upp. ”Jag är 63 år, men tror fortfarande att jag är sjutton.”

Annons

Det är som hämtat ur en äkta romantisk komedi. Själv kan hon tycka att historien är lite tjatig, men för alla som älskar lyckliga slut, så måste den berättas igen: hur Görel Crona mötte sin man Henrik von Koch.

För det var verkligen så att han var på besök hos sin kusin och såg Görel Crona kämpa med att byta däck på sin bil. ”Behöver du hjälp?” var den första repliken. Och ja – det var början på deras kärlekssaga för 15 år sedan.

Men det är inte bara därför som vi skriver den igen. Det säger också en hel del om Görel Crona, hur hon gärna lever i nuet och fångar ögonblicken, att hon inte är rädd för förändring, samtidigt som hon förklarar att hon precis just nu är på en mycket bra plats i livet. Och där är Henrik viktig.

– Jag tänkte verkligen aldrig gifta mig igen. Men så kom Henrik, och plötsligt kändes allt så enkelt. Ingenting var konstigt eller obekvämt, ingenting behövde förklaras, allt var bara väldigt organiskt och självklart, säger Görel.

Det här är Görel Crona

Ålder: 63 år.

Familj: Maken Henrik von Koch och sonen Gabriel, 24 år. Hunden Rally.

Bor: Delar hus med Henriks kusiner i Bergshamra by, norr om Stockholm.

Tränar: Gym är tråkigt. Jag är ute och går mycket med Rally. Och så cyklar jag. 

Bästa egenskap: Hm, att jag tycker allt är möjligt. Jag är nog rätt kul att vara med. Jag hoppas jag är en bra värdinna, tycker om att finnas där för samtal.

Sämsta egenskap: Dominant och otålig. 

Aktuell: På bio i ”Andra akten”, en romantisk dramakomedi med Lena Olin och Rolf Lassgård i huvudrollerna. Premiär den 24 februari. Senare som småstadspolis i ”Strandhotellet” på Viaplay och en roll i tv-serien ­“Kapningen” på C More. Sätter upp en egen produktion i vår, ”Kung byxlös” om drottning Margareta, med manus av Margareta Skantze. 

Görel Cronas genombrott i ”Varuhuset”

Vi träffas i närheten av Bergshamra by där hon bor, i Botaniska trädgården, strax intill Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Här delar hon och ­Henrik ett stort gammalt hus med ­Henriks ­kusin. I det vackra orangeriet har ­Görel spelat flera av sina egna produktioner, som ”Shakespeares dotter” eller ”Selmas samlade vrede”, en favorit om Selma Lagerlöfs liv. Hon är just tillbaka från en tv-inspelning i Grekland och ursäktar sin frisyr med att håret inte har hunnit få tillbaka sin gamla färg efter rollen. Nästan totalt osminkad, ändå tycks hon vara tidlöst ung och det är inte att undra på att många fortfarande kan ropa ”Ylva” efter genombrotts­rollen i tv-serien ”Varuhuset”. Det är ändå obegripliga 45 år sedan.

Att åldras tycks hon vara helt bekväm med.

 – Jag välkomnar att bli äldre, jag lovar att ta väl hand om den den gamla tanten när hon kommer, säger hon.

Visste som sjuåring att hon ville skådespela

Att bli skådespelare var något som ­Görel visste tidigt. Bara sju år gammal kände hon att hennes framtida plats var på scenen.

 – Där var jag extremt målmedveten. 

Det fanns liksom ingenting annat för mig. Jag och min bror uppträdde ständigt hemma och jag älskade det.  

Men så var hon också uppväxt i av en familj ”av performers” som Görel säger. Hon föddes på Las Palmas på Kanarieöarna och föräldrarna hade ofta fester uppe på sin stora takterrass. 

Pappa var före detta musiker som började jobba inom turistbranschen, men sedan även arbetade som författare och översättare. Mamma var sjuksköterska, men gav också ut två böcker.

– När jag var 14 år flyttade vi hem till Sverige, och efter gymnasiet var jag helt övertygad om att jag skulle komma in på scenskolan. Jag blev helt paff när jag inte gjorde det!

Men dessförinnan hade hon också provat på livet som nattklubbssångerska i italienska Sorrento, för att söka sina rötter eftersom hennes farfar var italienare. 

– Livet var ju så enkelt då på något vis. Allt ordnade sig, jobb, bostad … Det var en rolig tid, men jag ville vidare.

Flyttade till New York

Den numera multispråktalande Görel (spanska, italienska, franska, engelska, hyfsad tyska) ville fortsätta att utbilda sig för att nå sin dröm. Så när scenskolan sa nej sålde hon sin bostadsrätt, hängde med ”en galen engelsman” som hade ett band och flyttade till New York för att få sin dramautbildning. Här träffade hon en amerikansk konstnär och gifte sig, 21 år gammal. Hon spelade lite off-off-Broadway, men längtade till slut hem.

Tillbaka till Sverige (och skild) tog det några år innan genombrottet kom, först med musikalen ”Ringo”, sedan ”Varuhuset”.  

– Och sedan dess har jag egentligen inte varit arbetslös, säger Görel.

Mellan 30 och 40 ramlade rollerna in, inte minst fick Görel massor av beröm i ”Apelsinmannen” där hon spelade författaren Birgitta Stenbergs alter ego.

Görel Crona gifte sig med skådespelaren Rafael Edholm

Hon gifte sig med skådespelaren ­Rafael Edholm och det vackra paret var hetast i branschen.

Men en sak gnagde. Görel vill ha barn.

– Ja, det var en oerhört stark känsla och det skrämde säkert iväg en del boyfriends på vägen innan jag mötte Rafael.

– Egentligen vet jag inte varför. Jag tror jag var väldigt indoktrinerad i att jag som kvinna skulle ha barn. Att det var en sorts mening som kvinna. Jag har säkert sagt en del idiotiska saker om det, som jag inte borde ha gjort.

”När jag mötte Rafael fick han veta på första dejten att barn var ett krav.” De fick sonen Gabriel. Görel är numera gift med Henrik von Koch. Foto: Kristian Pohl

 När jag mötte Rafael var jag 35 år och redan på första dejten fick han veta att barn var ett krav.

Efter flera års försök kom så till slut den efterlängtade sonen, Gabriel ­Crona-Edholm, idag 24 år.

– Vad ska jag säga … att ha ett barn… Det är det största på något sätt för mig. Jag älskar Gabriel över allt på jorden och det vet Henrik: ”Sorry, du är på and­ra plats.”

– Jag hade såklart gärna velat ha ett barn till, men nu har ju Gabriel fått två fina syskon via sin pappa.

Sonen Gabriel Crona-Edholm satsar också på skådespeleri

Sonen går i föräldrarnas fotspår och satsar också på att bli skådespelare. ­Görel stöder honom fullt ut i det, men vet också att det är viktigt att ha något vid sidan om att försörja sig på.

– Om man ska lyckas i den här branschen måste man brinna och orka ta sig över alla hinder. Men Gabriel har otroligt goda förutsättningar för att lyckas, tycker jag.

6 snabba med Görel Crona

Gör mig glad: Mycket. Rörelse, en känsla av frihet, att vara bagagelös. Billiga nöjen, som naturen, att cykla eller bara gå och prata. Naturligtvis också att möta en publik.

Gör mig ledsen: Tiden vi lever i, att demokratierna faller sönder, att tron på människan håller på att smulas sönder.  

Historisk person jag velat träffa: Elin Wägner för att hon var så mångfasetterad och intressant. Kämpade för kvinnor och fred och naturen. Allt på samma gång. 

Frågan jag aldrig får: Vad jag röstar på. Jag röstar på Magda. (Magdalena Andersson (S), reds anm.)

Kan inte få nog av: Bad.

På nattygsbordet: Just nu boken “De små tingens gud” av Arundhati Roy.

Som 39-årig småbarnsmamma ville Görel verkligen njuta av tiden med Gabriel och valde då att tacka nej till ett fortsatt kontrakt med Dramaten.

– Det är en av de få saker jag ångrar. Med facit i hand var det dumt att säga nej, det hade ju gått att lösa såklart. 

– Att verka i en större ensemble på en teater och göra lite tyngre grejer, det är verkligen något jag kan sakna.

Egna produktioner och auditions

Samtidigt bestämde sig Görel tidigt för att arbeta med egna produktioner.

– Istället för att vänta på att bli uppbjuden hela tiden, så byggde jag egna världar där jag kunde agera, säger hon, som till exempel själv både har skrivit manus, spelar i och har producerat ”Shakespeares dotter”.

 Idag måste nämligen även en så erfaren och välrenommerad skådespelare som Görel Crona provspela för nya roller.

– Det var väldig tufft i början, du känner dig så utsatt. Jag gillar inte alls känslan av att gå med mössan i hand.

Men, efter att hennes agent förklarat att ”dagens regissörer är så unga, de har inte sett dig i alla dina roller”, så har hon tränat på att gilla läget.

– Jag har bestämt mig för att försöka tycka att det är roligt. Jag jobbar hårt på det, skrattar hon.

Görel Crona i ”Andra akten”

I  februari syns Görel Crona i ”Andra akten”, en romantisk dramakomedi med Lena Olin och Rolf Lassgård i huvudrollerna. Görel spelar Lenas exmans nya fru.

– Så han har alltså dumpat Lena Olin för mig, bara en sån sak!

Senare i vår är Görel också med i ”Strandhotellet” en ny tv-serie av ­Camilla Läckberg, där hon spelar en trött småstadpolis, men även i ”Kapningen” där hon gör en genomgående roll som en av passagerarna på ett plan.

Så även om hon håller med om att det är ont om bra roller som äldre kvinna, så har Görels egen karriär fått en ny skjuts efter 60, mycket tack vare den stora succen med tv-serien ”Älska mig” av Josephine Bornebusch. Där spelade Görel den livsbejakande Anita, som drog in den tillknäppta Sten (Johan ­Ulveson) i ett nytt kärleksäventyr. 

– Anita är nog en av de roller jag spelat som varit mest lik mig. Hon är lite av en lyxhippie som bott på många olika platser och är oorganiserad – precis som jag.

– Haha, du skulle titta in i mitt kylskåp så förstår du vad jag menar.

Blir tonåring igen

Men precis som Anita i serien känner Görel just nu att hon kommit till en tid i livet där hon mår bra, där hon vet vem hon är och vad hon vill. 

– Det är ju lite av en frihetstid när barnen har blivit stora. På sätt och vis blir du som en tonåring igen.

– Jag har också alltid varit noga med att inte äga för mycket och inte dra på mig stora lån. Då kan jag alltid resa med lätt bagage. Det ger också en frihet.

Både Görel och Henrik är överens om att de gärna vill prova på att bo i en europeisk storstad en period, Berlin, Rom, Madrid …

 – Vi pratar ofta om det, om att våga tänka nytt och inte fastna i gamla rutiner. Vi hyr ut vår lägenhet och flyttar ett tag – varför inte? Vi har ju total frihet nu!  

Görel har i en tidigare föreställning bearbetat ”kärlekens omöjligheter”, om risken att stanna upp och ta varandra för givet i ett förhållandet.

– Där måste jag ändå få säga att kvinnor är så mycket bättre på att fortsätta att vara nyfikna och utvecklas. Jag möter så många öppna, varma, nyfikna kvinnor – jag älskar dem.

– Kvinnor vill ha en jämlike. Männen får se upp så att de inte sackar efter!

Fördelar med att träffa en partner som äldre

Efter skilsmässan från Rafael var ­Görel övertygad om att livslång tvåsamhet inte var något att sträva efter.

– Jag funderade mycket på om någon annan någonsin skulle älska mig igen, det var en traumatisk tid i mitt liv.

Görel sa till och med till Henrik: ”Jag tror inte förhållanden håller i mer än tio år.” 

– Men nu har det ju gått 15…

Görel tror att det finns flera fördelar med att träffas som lite äldre.

– Du kan liksom mötas på var sin redan färdig platå, du behöver inte direkt bygga något gemensamt för en framtid.

– Jag trodde ju inte alls att Henrik var min typ, men jag blev intresserad direkt. Han var däremot inte lika säker som jag, ler hon. I början.

Blivit mer och mer rädd

Lycklig och kär på hemmaplan, men Görel känner sig starkt påverkad av de mörka moln som tornar upp sig i form av klimatkatastrofer och krig.

Den tidigare så orädda Görel har blivit mer och mer rädd.

– Det är något som börjat växa i mig, en oro för framtiden. Jag kämpar med att inte bli för rädd.

Att åka bil har också blivit en stor prövning, säger hon.

– Jag kan bli helt nojig och få panik när vi är ute och kör. När Henrik och jag bilade i Europa fick jag hela tiden vädja ”åk sakta, kör mer försiktigt, som en rädd pensionär”.

Det är också helt galet hur vi låtit ­bilarna ta över alla våra städer, menar Görel.  

– Titta runtom i Europa. Det är bara bilar överallt!

Utsatts för två våldtäktsförsök

Men trots att Görel liftat runt i Europa som pangsnygg blondin, bott i New York och sjungit på klubbar i Italien, så har hon bara varit nära att råka riktigt illa ut två gånger. Och det var i Sverige.

– Jag har blivit utsatt för våldtäktsförsök två gånger, det var riktigt läskigt. Men varje gång hittade jag en styrka någonstans ifrån, jag skrek som en galning och slog mig ut.

– På något vis har jag alltid varit den där karska tjejen som känt att jag skulle klara mig.

Vill inte sluta jobba

När hon ska beskriva sig själv idag funderar hon helt kort innan hon säger:

– Jag är 63 år gammal, men tror fortfarander att jag är 17! Jag tror att jag ska hinna med lika mycket som tidigare och trycker in alldeles för mycket på samma dag.

– Men kanske har jag förstått att det finns ett värde i att inte överboka sig och hinna med att varva ner. Och att njuta av att vara i nuet.

En sak är dock säker: även om det blir en flytt utomlands kommer Görel inte att sluta jobba.

– Never! Jag mår som bäst när jag vet att jag har arbete framför mig. Då känner jag ro. Och jag har massor kvar att göra, jag vill regissera film, läsa in böcker … drömmen är att få regissera en opera!  

Och så vill hon bada.

– Jag är en badare av rang!  Jag mår så bra av att simma, ett dopp kickar igång mig. Under pandemin badade jag nästan varje dag, även på vintern.

– Det finns helt enkelt få saker som gör mig lyckligare än att bada. Det skulle vara att cykla i så fall. 

Annons
Annons
Annons

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Annons
Scroll to Top