Därför är disktrasan en hjälte i det tysta

Det är inte bara uppsugningsförmågan som är fantastisk. Wettex-trasan är också spännande svensk nutidshistoria. Nu hyllas den i en ny bok.

Annons

Det här visste du inte om Wettextrasan

… Wettex-trasan är en helsvensk uppfinning som tillverkas i Sverige, nu av företaget Freudenberg Household Products, den enda textilindustri som finns kvar i gamla textilstad-en Norrköping.

… tidig reklam talade om Wettex-trasan i termer av “mirakelsvampduk”, “hushållets räddande ängel”, som torkar “allt i ett svep”.

… den svenska disktrasan är gjord av cellulosa och bomull, som är biologiskt nedbrytbart.
I komposten förmultnar den efter sex till åtta veckor. Den kan också läggas i återvinningen för wellpapp.

… amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa testade disktrasematerialet som isolering till sina rymdkapslar i mitten av 1960-talet. När det var dags för uppskjutning visade sig materialet dock för lättantändligt.

… det tyska företaget Kalle Gmbh i Wiesbaden tillverkar Wettex-trasor på licens. Det är den enda fabriken utöver den svenska som producerar trasorna.

… Wettex var redan på 1960-talet ett registrerat varumärke i ungefär 50 länder.

… medan man i Finland i stort sett bara använder den svenska disktrasan, behöver man bara åka över gränsen till Norge för att möta en helt annan disktrasekultur. Norrmännen föredrar oftast tunna nätliknande och virkade varianter av lin.

… en disktrasa kan vara hemmets bakterie-tätaste pryl. För att få den ren kan du köra den våt i mikron på full effekt i två minuter, tvätta den i minst 60 grader eller koka i kastrull i några minuter. Du kan också lägga den i diskmaskinen.

… en kostym sydd av disktrasematerialet blev en snackis på utställningen Art Wettex på designmässan Formex i Stockholm 1996.

… japanerna har tagit sig an Wettex-trasan med entusiasm, och hittat nya användningsområden som glasunderlägg, isolering i matlådan, tvålfat och bordstabletter.

Den bara finns där, som en självklarhet i vardagen.

Det handlar om disktrasan. Eller närmare bestämt Wettex-trasan.En praktisk och billig vardagsprodukt som få av oss ägnar en tanke. 

Till dessa få hör kompisarna Åsa Kax Ideberg och Anna-Karin Murén, som gått igång så pass på Wettex-trasan att de skrivit en hel bok om den, Käraste disktrasa, där de berättar den okända och rätt fantastiska historien om denna helsven-s-ka uppfinning som gör nytta världen över i miljontals och åter miljontals exemplar. 

I skuggan

Märkligt nog har Wettex-trasan hamnat i skuggan av andra viktiga svenska innovationer som dynamiten, skiftnyckeln och blixtlåset. Denna orättvisa ska nu rättas till. För nog förtjänar även disktrasan en plats i solen eller åtmin-stone en liten smula mer av vår kärlek och omtanke, tycker Åsa Kax Ideberg. 

– Det började med att jag och Anna-Karin satt och diskuterade disktrasor över en lunch. Vi är båda designnördar och kom in på ämnet via de Wettextrasor med tryck man ser på Designtorget och andra ställen. Ingen av oss hade någon överblick. Vi hade ingen aning om var de kommer ifrån, eller hur spridda de är över världen.

Deras efterforskningar tog dem till Norrköping, eller
“Sveriges Manchester” som staden kallades på den tid-en då den var ett centrum för svensk textilindustri. Där tillträdde civilingenjör Curt Lindquist år 1942 tjänsten som verkställande direktör för AB Nordisk silkescellulosa, sedermera känt som Celloplast. 

Hela familjen delaktig

Denne Lindquist hade tröttnat på de vanliga bomulls-
trasorna som inte torkade torrt, och engagerade hela sin familj i ett spännande experiment hemma i köket på Nya Rådstugugatan. Cellulosa-
baserad tvättsvamp från fabriken maldes ner i en köttkvarn, ut kom en slemmig grågrön massa som plattades ut till en duk och resten är disk-
trasehistoria. Patentansökan för Wettex-trasan – Wettex är förresten en förkortning för “wet textile” – lämnades in 1949. Namnidén kläcktes av Curts hustru Margareta.

– Trots trasans magnifika försäljningsframgångar valde Curt att hålla en mycket låg profil, och förblev mer eller mindre okänd i såväl hem-
staden som i Sverige.

– Han var en typisk 50-talsherre, skulle jag säga. Stram, korrekt, en person som aldrig förhävde sig. Han drevs av sin uppfinnarlusta och absolut inte av pengar. Medan en av säljarna blev miljonär på Wettex-trasan, tackade Curt nej till löneökningar och
bonus, säger Åsa Kax Ideberg. 

Hur har din relation till disktrasan förändrats under arbetets gång?  

– Min ödmjukhet och
respekt för den lilla fyrkanten har vuxit. Jag älskar den, på något sätt. Den är ju inte bara en liten hjälpreda och vardagshjälte, utan också väldigt fin. Perfekt för formgivning och att trycka saker på. ≤

Annons
Annons
Annons

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Annons
Scroll to Top