Du behöver
-
4 portioner:
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
- ½ liten purjolök
- 1 msk olja
- salt och peppar
- 7 dl blandad grönsaksbuljong av flaska eller tärning
- 250 g basmatiris, okokt
- 4 bitar laxfilé, ca 600 g Persiljepesto:
- 40 g bladpersilja
- 1 skalad och riven vitlöksklyfta
- ½ dl solrosfrön
- 1 dl mild neutral olja
- ½ tsk salt
- 3 krm nymalen svartpeppar
- 80 g finriven parmesan eller annan lagrad smakrik ost
- 1–2 tsk citronsaft
Gör så här
Skölj och strimla paprikan tunt. Ansa, skölj och skiva purjon tunt. Stek i olja i en stor och djup stekpanna på medelvärme, salta och peppra.
Koka upp buljongen. Tillsätt riset till pannan. Häll den varma buljongen i pannan med ris och grönsaker. Låt koka upp, sänk värmen och tillaga grönsaksriset 7–10 minuter under lock på låg värme.
Pesto: skölj och strimla persiljan grovt. Mortla eller mixa, ihop med vitlök, solrosfrön och olja. Vänd i riven ost och smaka av med salt, peppar och ev lite citronsaft.
Lyft av locket på pannan, rör runt lite i riset och gör plats för laxen. Lägg i laxen och sätt på locket igen. Tillaga klart på lägsta värmen med locket på i ytterligare 7–10 minuter. Kontrollera att fisken är klar och servera ihop med persiljepeston.