Du behöver

    4 portioner:
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • ½ liten purjolök
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 7 dl blandad grönsaksbuljong av flaska eller tärning
  • 250 g basmatiris, okokt
  • 4 bitar laxfilé, ca 600 g
  • Persiljepesto:
  • 40 g bladpersilja
  • 1 skalad och riven ­vitlöksklyfta
  • ½ dl solrosfrön
  • 1 dl mild neutral olja
  • ½ tsk salt
  • 3 krm nymalen svart­peppar
  • 80 g finriven parmesan eller annan lagrad ­smakrik ost
  • 1–2 tsk citronsaft

Gör så här

1

Skölj och strimla paprikan tunt. Ansa, skölj och skiva purjon tunt. Stek i olja i en stor och djup stekpanna på medelvärme, salta och peppra.

2

Koka upp buljongen. Tillsätt riset till pannan. Häll den varma buljongen i pannan med ris och grönsaker. Låt koka upp, sänk värmen och tillaga grönsaksriset 7–10 minuter under lock på låg ­värme.

3

Pesto: skölj och strimla persiljan grovt. Mortla eller mixa, ihop med vitlök, solrosfrön och olja. Vänd i riven ost och smaka av med salt, peppar och ev lite citronsaft.

4

Lyft av locket på pannan, rör runt lite i riset och gör plats för laxen. Lägg i laxen och sätt på locket igen. Tillaga klart på lägsta värmen med locket på i ytterligare 7–10 minuter. Kontrollera att fisken är klar och servera ihop med persiljepeston.