Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Lilian Svensson i Värmlands–Nysäter och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    4–6 portioner:
  • Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 200 g champinjoner
  • 1 msk smör
  • ½ dl finhackad purjolök
  • ½ rödlök
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk chilisås
  • 1 krm citronpeppar
  • salt och peppar
  • 1 burk kräftstjärtar
  • Garnering:
  • 500 g räkor med skal
  • salladsblad
  • citron
  • tomater
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 ­minuter.

2

Kavla ut och lägg i en form, 25 cm i diameter. Nagga och förgrädda i 15 minuter. Låt pajdegen kallna.

3

Fyllning: Skiva champinjonerna och stek dem tillsammans med purjolök och finhackad rödlök. Låt svalna.

4

Blanda majonnäs, crème fraiche och chilisås och krydda med citronpeppar, salt och peppar.

5

Blanda i svampfräset och avrunna kräft­stjärtar, spara några till garnering. Häll fyllningen i pajskalet.

6

Garnera med skalade räkor, resten av kräftstjärtarna, salladsblad, citron och tomater.