Denna paj hamnade på delad tredjeplats i Hemmets Journals tävling ”Sveriges godaste matpaj”. Receptet är framtaget av Annika Andersson i Liatorp och provlagat av HJ:s Kerstin Svensson.

Du behöver

    4–6 portioner:
  • 400 g rödbetor
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 stjärnanis
  • Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten
  • Äggstanning:
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Picklad lök:
  • 1 rödlök
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • ½ dl ättiksprit 12%
  • Chèvrekräm:
  • 150 g chèvre
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • Garnering:
  • bresaola
  • rostade valnötter
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Skala och dela rödbetor och lök i klyftor. Blanda med olja, vinäger, honung och stjärnanis och lägg i en form. Täck med folie och baka i ugnen i 45 minuter. Höj ugnsvärmen till 225°.

2

Pajdeg: Finfördela smöret i vetemjöl och grahamsmjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

3

Kavla ut och lägg i en form, 24 cm i diameter. Nagga och låt vila i kylen i 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200°.

4

Lägg rödbetorna i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i formen. Ställ gärna ­formen i ugnen innan äggstanningen hälls i. Grädda i 25 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt pajen svalna lite innan den garneras annars smälter krämen.

5

Picklad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp socker, vatten och ättiksprit och lägg i löken. Låt svalna.

6

Chèvrekräm: Mixa chèvren slät och tillsätt crème fraiche och mixa tills det tjocknar. Smaka av med salt och ­peppar.

7

Garnering: Spritsa chèvrekräm på pajen och garnera med bresaola, valnötter och picklad lök.