Du behöver

    24 rutor
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 ½ dl standardmjölk
  • Fyllning
  • 200 g färskost
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 citron, rivet skal
  • 4–5 dl färska eller frysta lingon
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 dl råsocker
  • Garnering
  • lingon och lingonblad
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Botten: Rör socker och smör poröst i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör mellan varje ägg.

2

Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner mjölblandningen och mjölken växelvis i äggsmeten och rör om.

3

Bred ut smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

4

Fyllning: Blanda färskost, smör och citronskal. Bred ut fyllningen på kakan. Se till att spara en liten degkant runt om.

5

Strö först över lingon och ­kanel och sist råsocker. Grädda kakan strax under ugnens mitt i ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna.

6

Garnering: Dela kakan i rutor. Toppa med lingon.