12 bitar
Du behöver
- 125 g smör
- 1 ½ dl strösocker
- 1 dl farinsocker strö
- 1 ¾ dl vetemjöl
- ½ dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
Chokladmousse
3 gelatinblad
150 g mjölkchoklad
75 g mörk choklad
2 tsk smör
4 dl vispgrädde
Salt karamellsås
1 ½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
25 g smör
½ tsk salt
Dekorera med
20 g popcorn
Ugn: 175°
Gör så här
Smält smöret. Blanda i socker, farinsocker, mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör i äggen, ett i taget.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 20 cm i diameter. Smörj formen och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kallna.
Chokladmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Smält all choklad över vattenbad tillsammans med smöret.
Koka upp 1 dl av grädden. Tillsätt gelatinbladen och låt smälta i grädden. Blanda med chokladen till en jämn smet.
Vispa resten av grädden. Blanda i lite grädde i taget i chokladsmeten.
Häll moussen över kakbottnen. Låt tårtan stelna i kylen i minst 4 timmar.
Salt karamell: Blanda samtliga ingredienser utom salt i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka i 15 minuter, tills såsen tjocknat. Låt svalna. Rör i salt.
Blanda lite av såsen med popcorn och lägg dem på tårtan. Häll lite av såsen över tårtan och servera resten vid sidan om.