Chokladmoussetårta med salt karamellsås

Den lena och luftiga chokladmoussen vilar på en härlig browniebotten. Som kronan på verket dekoreras tårtan med kolapopcorn och salt kolasås.

12 bitar

Du behöver

  • 125 g smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl farinsocker strö
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg

Chokladmousse

3 gelatinblad
150 g mjölkchoklad
75 g mörk choklad
2 tsk smör
4 dl vispgrädde

Salt karamellsås

1 ½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
25 g smör
½ tsk salt

Dekorera med

20 g popcorn

Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret. Blanda i socker, farinsocker, mjöl, kakao och vaniljsocker. Rör i äggen, ett i taget.

2

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 20 cm i diameter. Smörj formen och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kallna.

3

Chokladmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Smält all choklad över vattenbad tillsammans med smöret.

4

Koka upp 1 dl av grädden. Tillsätt gelatinbladen och låt smälta i grädden. Blanda med chokladen till en jämn smet.

5

Vispa resten av grädden. Blanda i lite grädde i taget i chokladsmeten.

6

Häll moussen över kakbottnen. Låt tårtan stelna i kylen i minst 4 timmar.

7

Salt karamell: Blanda samtliga ingredienser utom salt i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka i 15 minuter, tills såsen tjocknat. Låt svalna. Rör i salt.

8

Blanda lite av såsen med popcorn och lägg dem på tårtan. Häll lite av såsen över tårtan och servera resten vid sidan om.

Scroll to Top