2 portioner

Du behöver

  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rosmarinkvist, ca 1 tsk hackad
  • 500 g lammracks
  • salt och peppar

Rostade rotfrukter

500 g färskpotatis
100 g morötter
1 msk olivolja
1 rosmarinkvist eller ca 1 tsk hackad
2 vitlöksklyftor

Vitlökssmör

50 g rumsvarmt smör
2 rostade vitlöksklyftor

Krämig spetskål

En halv spetskål, ca 200 g
1 msk smör
½ dl vispgrädde
1 tsk pressad citronsaft
1 msk hackad persilja

Ugn: 175°, 225°

Gör så här

1

Skala och hacka vitlöken. Repa och hacka rosmarinen. Blanda olja, vitlök och rosmarin och gnid in i köttet. Marinera minst 3 timmar, gärna längre.

2

Krydda lammet med salt och peppar och stek i het stekpanna tills köttet fått fin färg. Tillaga klart mitt i ugnen, 175°, tills innertemperaturen är 58°.

3

Rostade rotfrukter: Tvätta potatisen – dela stora – och skala och dela morötterna. Repa och hacka rosmarinen.Blanda rotfrukterna med olja, rosmarin, salt och peppar. Baka tillsammans med oskalade vitlöksklyftor mitt i ugnen, 225°, i 30 minuter.

4

Vitlökssmör: Vispa smör pösigt tillsammans med rostade, mosade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.

5

Krämig spetskål: Skölj och strimla spetskålen och fräs den mjuk i smör. Tillsätt grädde och citronsaft och koka ihop ett par minuter. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar. Servera till uppskivade lammracks med vitlökssmör, potatis och morötter.