8 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg laxfilé i hel bit med skinn
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 svartpepparkorn
  • 8 rosépepparkorn
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl salt
  • 1 dl grovhackad dill
  • 2 msk smör

Citronhollandaise

300 g smör
4 äggulor
rivet skal och saft av 1 citron
salt och peppar

Örttomater

350 g cocktailtomater
2 msk hackad dill
2 msk hackad basilika
2 msk olivolja

Servering

250 g grön sparris
150 g salladsärtor

Garnering

dillvippor
Citronrasp

Ugn: 200°

Gör så här

1

Putsa laxen. Krossa pepparkornen. Blanda socker, salt, pepparkorn och hackad dill och gnid in laxen med blandningen.

2

Låt laxen vila i kylen i 1 timme. Skrapa bort överflödigt salt och socker och lägg laxen med skinnsidan nedåt i en lång­panna med bakplåtspapper.

3

Klicka på smöret och tillaga strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.

4

Citronhollandaise: Smält smöret. Vispa äggulor och citronsaft i en skål över vattenbad. Vispa ner smöret i en tunn stråle. Se till att inte få med bottensatsen av smöret. Smaka av med citronskal, salt och peppar.

5

Örttomater: Halvera ­tomaterna. Blanda med hackade örter och olja.

6

Servering: Bryt av basen på sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten i 3 minuter. Spola av i kallt vatten. Koka salladsärtorna i ca 1 minut. Spola av i kallt vatten. Lägg ­primörerna på ett fat, lägg laxen ovanpå och toppa med örttomaterna. Servera med citronhollandaise.

7

Garnering: Garnera med dillvippor och citronrasp.