12 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl riven lagrad ost

Picklad rödlök

2 dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättiksprit 12 %
2 rödlökar

Sås

1 ½ dl crème fraîche
1 msk senap
½ dl tomatsås
1 tsk sambal oelek

Topping

12 skivor parmaskinka
fikon i klyftor
småbladig sallad

Ugn: 200°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37° och häll över jästen så att den löses upp.

2

Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, gärna i maskin ca 10 minuter. Tillsätt mjölet lite i taget.

3

Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

4

Picklad rödlök: Blanda vatten, socker och ättiksprit. Rör så att sockret löses upp. Skala och skiva löken. Lägg ner den i lagen och låt dra i ca 30 minuter.

5

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 12 jämnstora delar. Kavla ut varje bit till en liten pizza. Lägg pizzorna i en långpanna med bakplåtspapper.

6

Sås: Blanda crème fraiche, senap, tomatsås och sambal oelek. Bred såsen på pizzorna, men spara en liten kant runt om. Strö över riven ost.

7

Grädda strax under ugnens mitt 15–17 minuter eller tills pizzorna fått fin färg.

8

Topping: Toppa med skinka, picklad rödlök, fikonklyftor och sallad.