Du behöver

Fyllning:

1 st kyckling grillad
1 pkt bacon
1/2-1 st purjolök
2 dl crème fraîche
1 st creme bonjour vitlöksost
3 dl vispgrädde

Pajdeg:

3.5 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 st ägg till pensling
0.5 tsk salt

Det här behövs till 4-6 personer:

Gör så här

1
Börja med pajdegen. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 20-30 min. Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det. 3 värm ugnen till 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.

3
Prova byta ut en del av vetemjölet mot något smakrikt mjöl, till exempel grahamsmjöl, dinkelmjöl eller skrädmjöl.

4
Gör fyllningen: Skölj purjolöken och skär i små bitar, ta bort köttet från kycklingen och tärna köttet. Klipp baconet smått, med tex en sax. Stek baconbitarna i en teflonpanna tills de är lagom stekta, ej för hårt stekt. Ta bort baconbitarna, och tillsätt purjolöken. Använd baconfettet, när du bryner purjolöken lätt i stekpannan. Tillsätt baconbitarna, kycklingen, grädden, crème fraichen och vitlöksosten. Låt koka tills vitlöksosten smält.

5
Stäng av spisplattan, lägg fyllningen i pajskalet, strö över gratängosten. Gratinera i nedre delen av ugnen tills konsistensen av fyllningen känns lagom och osten fått fin färg.