Det här behövs till 4-5 port:

Du behöver

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 msk smör
  • 800 g rödtungafiléer eller sjötungsfiléer
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 2 dl fiskbuljong av tärning

Sås:

2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 ½ dl fiskspad
1 äggula
1 dl grädde
salt, peppar

Pommes Duchesse:

10 potatis av mjölig sort
2 msk smör
2  äggulor
2 msk grädde
salt, peppar

Garnering:

1 hummer eller 100 g kräftstjärtar
dill
8 champinjoner, ciselerade och smörfrästa
ev tryffel

Ugn: 250º

Gör så här

1
Pommes Duchesse: Skala och koka potatisen i bitar. Pressa eller mosa den. Blanda moset med, smör, äggulor och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse med tyll.
2
Fräs löken i en traktörpanna med smör. Vik ihop fiskfiléerna och lägg dem ovanpå löken. Häll på vin och buljong. Sjud fisken under lock, ca 5 minuter. Ta upp fisken med en hålslev och lägg den i en ugnssäker form.
3
Sås: Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull. Späd med silat fiskspad. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka i 3 minuter. Blanda äggulan och grädden, och häll i såsen under omrörning. Nu får såsen inte koka mer. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.
4
Spritsa moset i toppar längs formens kant. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten fått färg, ca 10 minuter. Garnera med hummerbitar eller kräftstjärtar, dill, champinjoner och eventuellt hyvlad tryffel.