Du behöver

  • 2 dl ris eller rundkornigt ris
  • 4 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 st noriark (tångblad)
  • wasabipasta (grön pepparrotspasta)
  • stenbitsrom röd och svart
  • räkor ca 200 g med skal

Tillbehör:

soja gärna japansk
gari, picklad ingefära (inlagd ingefära)
wasabi

Gör så här

1
Skölj riset i kallt vatten ett par gånger. Lägg det rundkorniga riset i en kastrull och tillsätt vatten och salt. Låt det koka i ca 20 minuter på svag värme. Låt riset sedan stå i ca 10 minuter utan värme. Använder du japanskt ris så följ anvisningarna på förpackningen.

2
Vispa samman vinäger, socker, vatten och salt i en kastrull. Låt det koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt vinägern kallna. Häll sedan den kalla vinägerblandningen över riset och rör om så att det blir klimpfritt.

3
Skala räkorna. Lägg ut noriarken på bambumatta eller plastfolie. Bred ut riset på noriarket men lämna en liten kant tom runtom.

4
Dra en tunn rand med wasabi mitt på riset. Lägg sedan räkorna i en rad bredvid på det ena noriarket och stenbitsrom på de andra två arken. Rulla ihop sushin, med hjälp av mattan eller plastfolien, till fasta rullar. Lägg dem kallt i ca 30 minuter. Skär varje rulle i 5-6 skivor med en vass kniv.


Kommentar:
Bjud soja, wasabi och gari till den färdiga sushin. Specialingredienserna — noriark, wasabi och gari – hittar du säkrast i butiker med asiatiska livsmedel. Men även vanliga mataffärer har börjat sälja dem.