Frukt och grönt till maten lär ju förhindra att det i kärlväggarna bildas oxidering, som kan bli till plack. Men måste det vara hela frukter, alltså rått fruktkött, eller går det lika bra med juice?
Eller finns det hälsovinster med att tillaga frukt och grönt?
Jag har nämligen hört att vissa näringsämnen blir mer lättillgängliga om livsmedlet först värmts upp. Vilka livsmedel eller näringsämnen gäller det i så fall?
Undrande
Läs även: Varför är olivolja så nyttigt?
Hälsokostexpert Lotta Friberg svarar
När det gäller frukt är det bäst att äta hela frukter, rått fruktkött. Då får du i dig fibrerna och det nyttiga i skalet, till från exempel äpplen och päron. Om du mixar hela frukter är det okej, för då bevarar du ju ursprunget. Men om du köper juice, till exempel apelsin- eller äppeljuice, så är den oftast gjord av koncentrat, som är bearbetat. Då försvinner mycket av näringsämnena och fibrerna.
Att det finns hälsovinster i tillaga frukt har jag däremot aldrig hört. Möjligen kan smaken bli bättre.
Läs även: 5 goda skäl att äta mer broccoli och blomkål
Men när det gäller vissa grönsaker kan lite svag tillagning faktiskt ge positiva effekter för näringsupptaget. Ett par exempel är morötter och pumpa. De innehåller båda betakaroten, som sedan omvandlas till A-vitamin, ett vitamin som är viktigt för synen och huden. Även hos tomater, grönkål och kål tas näringen lättare upp om de är lite lätt uppvärmda.
Sedan har vi vissa grönsaker där näringen kan tas upp bättre om man tillsätter lite bra fett, som olivolja. Detta gäller till exempel sötpotatis och morötter för att komma åt A-vitaminet, bladgrönsaker, lök, broccoli för att komma åt K-vitaminet, röd paprika och sparris för att komma åt E-vitaminet.
Läs även: Så styr dina känslor hur du äter – experten förklarar
Men tillaga försiktigt, för mycket av enzymerna och även en del vitaminer förstörs vid uppvärmning. Ångade grönsaker behåller mest näring.
Lotta
Skriv till Lotta
Lotta Friberg är hälsokostexpert och har arbetat som hälsorådgivare i 30 år. Hon svarar även på läsarfrågor i Hemmets Journal om kosttillskott och naturläkemedel.
Alla brev och mejl inte kan besvaras. Ett urval av frågorna besvaras i tidningen och publiceras eventuellt också här på hemsidan.

Maila till hj.experter@egmont.se
Skriv ”Fråga Lotta” i ämnesraden.
Du kan även skicka brev till: Fråga Lotta, Hemmets Journal, 205 07 Malmö
Alla frågor hanteras med sekretess.