Loreen om karriären, barn och att fylla 40: ”En enorm frihet”

Loreen skrev historia när hon förra året tog hem sin andra Eurovision-vinst. Här berättar hon om sin uppväxt, livet på Gotland och varför hon väljer bort barn.

Två segrar i Eurovision Song Contest. På frågan hur det kändes att för andra gången vinna världens största musiktävling, säger Loreen att hon kunde njuta mer den andra gången än efter segern i Baku 2012.

– Jag är mer närvarande nu för tiden. Jag förstod vad som hände och kunde ta in det på ett annat sätt, säger Loreen som är orsaken till att Eurovision Song Contest nu går av stapeln här i Sverige.

Det har gått över tio år sedan Loreen tog hem storslam i Melodifestivalen med Euphoria. Hon hade bestämt sig för att aldrig ställa upp igen av den enkla anledningen att hon ”redan gjort hela Mello-resan”.

– Men så fick jag låten Tattoo skickad till mig och blev helt förälskad.

Idag ångrar hon sig så klart inte och vi svenskar jublade när hon inte bara vann Melodifestivalen utan även tog hem vinsten i Eurovision 2023.

Loreen Talhaoui

Ålder: 40 år.
Familj: Stor familj.
Bor: I Stockholm och på Gotland.
Gör: Artist.

I år deltar Loreen inte i Eurovision men fjolårsvinnaren Tattoo lär förstås höras under finalen. Foto: Frida Funemyr

Har gård på Gotland

Sedan Loreen slog igenom som artist berättar hon att hon förändrats en hel del.

– Jag var ganska lugn redan innan, men kanske är jag mer orädd som artist idag. Jag upplever inte samma rädsla för att göra fel och har landat i att jag bryr mig mindre om andras åsikter. Jag ser på allt jag gör som olika kapitel i livet, allt har sin tid.

Även på det mer personliga planet känner Loreen att något har hänt.

– Jag har aldrig känt mig så nära naturen som nu. Förr brukade jag åka till Island, vars landskap alltid fascinerat mig. Det är en natur som är överväldigande och en plats för återhämtning, säger Loreen som trots sin kärlek till Island har minskat ner på antalet resor dit.

Numera nöjer hon sig med ö-livet på Gotland som blivit hennes hemvist. Det är nästan tio år sedan hon besökte Gotland för första gången och hon förklarar att det var kärlek vid första ögonkastet.

– Jag köpte en gammal gård och blev kvar där, säger Loreen.

Loreen med sina spektakulära vingar under framförandet av Euphoria 2012. Foto: TT

Därför avstår Loreen från att skaffa barn

I samma veva som Loreen flyttade fann hon även kärleken.

– Han känner mig väldigt väl och det är en trygghet att ha någon vid sin sida som har varit med under så lång tid.

Kärnan i en relation, det som håller ett förhållande levande, tror Loreen är att inte förlora sig själv totalt i varandra.

– Det är enormt viktigt att ha sitt eget liv, annars tror jag att man tar död på hela attraktionen.

Loreen säger att det kanske låter hårt, men hon tror det är viktigt att inte kompromissa bort vissa saker bara för att man älskar den andra personen så mycket. Respekten för varandras liv är A och O.

– Människor med stort kontrollbehov kan nog tycka att den biten är rätt svår, säger Loreen.

Loreen säger att hon fortfarande väntar på att den biologiska klockan ska ticka igång. Hon älskar barn och deras energi, men har frågat sig själv om hon kommer att föda några själv. Om hon en dag vill bli mamma, så adopterar hon helst.

– Jag kommer ju från en stor familj, och har många släktingar, vilket gjort att jag haft barn runt omkring mig nästan hela mitt liv. Jag kan hantera barn, vet hur man gör. Men bestämmer man sig för att bli förälder en dag så måste det finnas total närvaro och just nu vet jag inte om mitt fokus finns där. Den dagen vill jag kunna ge det utrymme barnet behöver.

Loreen med pojkvännen Charli Ljung i green room vid Melodifestivalen 2023. Foto: TT

Växte upp utan sin pappa

Loreen är uppvuxen med starka kvinnor som har kämpat för rätten till sig själv. Hon växte upp i Västerås tillsammans med sin mamma och sex småsyskon. Hennes föräldrar skilde sig när hon var 6 år och pappa dog när Loreen var 12.

– På så vis har mamma blivit både mamma och pappa. Hon var min enda stora trygghet. Jag ska inte sticka under stol med att det varit tufft att inte ha min biologiska pappa vid min sida, men den reflektionen har ju kommit mer på senare dagar.

Familjen levde på existensminimum och utan annan familj eller släkt att förlita sig på, kämpade Loreens mamma på så gott det gick. Samtidigt tvingades Loreen redan tidigt växa upp och axla ansvar, både för sig själv och för sina syskon.

Om inte hennes mamma hann hämta från dagis, städa eller handla så fixade Loreen det. Sången blev därför hennes fristad. Hemma brukade hon låsa in sig i badrummet där hon sjöng för full hals.

– Jag tyckte om att höra den sköna akustiken när ljudet studsade mot väggarna. Och jag hade aldrig lamporna tända. I mörkret koncentrerar sig alla sinnen bättre.

I fjol bjöd Loreen återigen på en spektakulär scenshow när hon framförde och vann med Tattoo. Foto: TT

Lyfter skrot och kör motorcross

Idag är musiken hennes kall. Och den har gett henne frihet. Den marockanska kulturen hon växte upp med låter också musiken ta plats.

– Där vågar vem som helst ta fram trumman, sjunga och dansa utan att bry sig om vad andra tycker och tänker, om det är bra eller inte, förklarar Loreen.

Glädjen i själva musiken har Loreen aldrig tappat. Men resandet, det praktiska och inte minst att vara kvinna med hela affärsaspekten och företagandet har Loreen upplevt som tröttande.

– Att kapitalisera musik är ett nödvändigt ont, men det går verkligen helt emot all typ av kreativitet.

Det enorma drivet Loreen bär på tror hon är en gåva från barndomen.

– Jag har fått kämpa och har fått se smärta. Därför tar jag kanske inte saker och ting för givet. Det driver mig och har lärt mig ta ansvar för min egen utveckling.

Vid sidan av musiken försöker Loreen vara ute i naturen så mycket hon kan. Där kan hon vandra, åka skidor och köra motocross i skogen. Loreen uppskattar att få jobba med kroppen, känna sin fysiska styrka. Gården hon köpte beskriver hon som en marina.

– Det finns en hel del bråte på marinan som man kan bära runt på. Det är som ett gammalt varv, där jag flyttar runt på en massa båtskrot. Gården kräver ständigt underhåll. Jag hugger ved, åker traktor och hela sommaren gick till exempel åt för att kitta fönster. Jag jobbar fysiskt med kroppen på ett annat sätt än jag tidigare gjort.

Samtidigt erkänner Loreen att hon har en förkärlek för både lyx och storstadsliv, men menar att det finns en frihetskänsla i att klara sig själv utanför bebyggelsen.

Loreen beskriver sin mamma Choumicha Talhaoui-Hansson som sin stora trygghet i livet och som fungerade som både mamma och pappa under hennes uppväxt. Foto: TT

Loreen om andlighet och att fylla 40

Loreen är uppvuxen i ett liberalt muslimskt hem och säger sig tro på en högre makt.

– Jag tror på det som alstrar en fin energi. Man behöver inte kalla det för Gud, utan kanske snarare ”spirituality”, andlighet. Det är för mycket som inte går att lämna åt slumpen. Titta bara på hur kroppen är byggd, med sådan precision.

Hon tycker att det skulle vara konstigt om det bara är en slump och att vi skulle försvinna efter detta liv. Loreen säger att hon därför tror på ett liv efter döden. Hon tycker ibland att det lite känns som att det här livet är ett test med utmaningar.

– Ingen aning om hur livet efter detta ser ut, men jag tror absolut inte jordelivet är vår slutstation.

Loreen betonar vikten av att vi som människor lyfter varandra. Den som lever med ett inre mörker utstrålar mörker. Och den som är fylld med ljus och godhet har lättare att se på omvärlden med ljusa ögon.

– Religion måste vara något sunt och egentligen tänker jag att alla de stora religionerna i grunden är väldigt lika. Det stora problemet är när människor missbrukar en religion eller sin tro för egen vinnings skull.

I höstas fyllde Loreen 40 år och hon trivs mer än någonsin med den ålder hon befinner sig i.

– När man blir äldre kommer en känsla av att man inte måste ta allting på så stort allvar. Det är en enorm frihet att tänka så. Jag tyckte inte alls att det var kul att vara 25 eller 35 – det är roligare att vara i den ålder jag är nu.

Scroll to Top