Loa Falkman: “Jag har lärt mig att balansera på höga klackar”

Loa Falkman har hunnit fylla 75 men har inte slagit av på takten för det. Kalendern är fullspäckad med spännande uppdrag som Loa orkar med tack vare sitt flitiga motionerande. Han börjar nämligen varje dag med en cykeltur på två mil.

Det är sommar på Österlen och solen gassar från en klarblå himmel när Hemmets Journal kommer på besök till den folkkäre operastjärnan Loa Falkman och hans hustru Rosy.

Rosy möter oss på uppfarten till deras magnifika sommarvilla, som hon själv har ritat, och genom ett öppet fönster bredvid entrén tittar Loa ut.

Loa Falkman

Ålder: 75 år.
Familj: Hustrun Rosy och ­sönerna Daniel, 36, och Jacob, 33. Barnbarnet Fredrika, 2, som är Daniels dotter.
Bor: I lägenhet i Djursholm, sommarvilla i Skillinge och ­lägenhet i Åre.
Gör: Operasångare, ­skådespelare, folkkär artist.

– Ska det vara en tjock eller smal? Senap och ketchup? skojar han med sin djupa barytonstämma med en passning åt de sex år han var Ica-Stig med hela svenska folket.

Paret Falkman är på Österlen för att fira den ljusa årstiden i Skillinge. Sedan 1984 har de tillbringat i stort sett varje sommar i Skåne.

– Vi trivs så bra här nere. En gren av min släkt kommer från Malmö. På 1700-talet var en Henrik Falkman borgmästare i Malmö och just Henrik har de flesta av männen i släkten Falkman som mellannamn, berättar han.

Det är under somrarna i Skillinge som Loa arbetar och övar in sig på nya roller. I år är det inget undantag. När Hemmets Journal hälsar på förbereder han sig för rollen som Loco Chanel i Malmö Operas uppsättning av Everybody’s talking about Jamie som har premiär den första september och som sedan spelas i 38 föreställningar fram till nyårsafton.

– Den utspelar sig i en arbetarstadsdel och handlar om en ung kille som drömmer om att bli dragshowartist. Jag spelar den äldre dragshow-ikonen Loco Chanel som blir hans mentor, berättar Loa.

Musikalen blev en succé redan vid urpremiären i Sheffield 2017 och gick direkt till Londons West end. Loas roll innebär givetvis att han kommer att uppträda i kvinnokläder som en drag queen.

– Det är inte första gången. Jag spelade huvudrollen i La Cage aux Folles på Oscarsteatern för drygt tio år sedan. Jag har lärt mig att balansera på höga klackar.

Loa Falkman gör roll i Fanny och Alexander

Trots att Loa fyllt 75 år har han inte slagit av på takten. Även 2024 har han kalendern fulltecknad. I oktober nästa år börjar han repetera in rollen som rabbinen Isak Jacobi i operaversionen av Fanny och Alexander.

– Det är den begåvade duon Mikael Karlsson och Royce Vavrek som gör en opera av Ingmar Bergmans storfilm. Operan är på engelska och repetitionerna sker i Bryssel där den har premiär i slutet av nästa år. Även Ann Sofie von Otter är med, berättar Loa.

Ett par av hemligheterna med att Loa vid 75 fyllda är i så fin form och att hans röst fortfarande håller är att han dagligen motionerar och att han genom åren har hushållat med sina resurser.

– Om du sjunger de tuffa rollerna för ofta tidigt i din karriär är din röst ofta slut efter tio år. Jag har, med få undantag, till exempel alltid undvikit att sjunga Wagner. Jag har hållit mig till Mozart och Verdi.

Cyklar två mil varje dag

Varje förmiddag cyklar han en runda på cirka två mil och under sommarhalvåret brukar han avsluta motionspassen med ett dopp i havet.

– Det behövs. Man blir svettig. Jag brukar säga att det blåser två sorters vindar här i Skillinge – storm och full storm, säger han med ett leende.

Efter den dagliga cykelrundan äter Loa lunch. Sedan tar han en tupplur innan han sätter sig vid sitt piano och börjar arbeta. På väggarna i hans arbetsrum hänger alla utmärkelser han har fått under sina fem decennier långa karriär som operasångare.

– Det är där han får ha dem, säger hans hustru Rosy.

I sitt musikrum har Loa utmärkelser och minnen från många år på operascenen.

Träffade Rosy 1973

Det började 1973 när Loa Falkman debuterade som 25-åring på Kungliga Operan i Stockholm som Ferdinand i Tintomara. Det var då han träffade sin livspartner Rosy som var balettdansös vid samma scen.

– Jag brukade se honom i operans kantin men vi dansare satt för sig och sångarna för sig och man visste hur sångarna var – tjockmagade och trista. Jag tyckte att han redan då såg lite lönnfet ut, säger Rosy och fortsätter:

Rosy och Loa tar emot i sitt vackra hus i Skillinge som Rosy själv har ritat.

– Loa hade för vana komma bort till vårt bord och ropa hej med hög röst så jag hoppade till. Då imponerade han inte på mig.

Men en gemensam bekant på operan såg till att de hamnade vid samma bord på en firmafest. Efteråt följde Loa med hem till henne.

– Sedan flyttade han aldrig därifrån, säger hon med ett leende.

Loa och Rosy gifte sig 1978. Ungefär vid samma tid inleddes hans internationella karriär och de båda makarna har bland annat bott under tre år i Paris och New York.
De tre åren utomlands räckte för Loa.

– Om jag enbart sjungit opera hade jag behövt fortsätta arbeta internationellt men eftersom jag lika gärna gör krogshower, sjunger i kyrkan och spelar in filmer har jag kunnat stanna i Sverige.

Även under åren utomlands behöll Loa och Rosy sin bas i Stocksund och på Österlen.

– Vi hyrde gården här bredvid under många år. Sedan frågade jag bonden om vi fick köpa mark av honom och det fick vi.

Huset är byggt i skånsk stil och smälter in fint med annan bebyggelse i Skillinge.

Loa Falkman återvänder inte till Melodifestivalen

Rosy överraskade Loa när hon själv ritade upp huset de skulle bygga och designade varje rum, allt från den öppna planlösningen med en köksö till vardagsrummet som smidigt övergår i ett inglasat uterum med fantastisk utsikt över det öppna landskapet.

– Förvånad make tittade på, säger Loa. Rosy hade en dold talang jag inte kände till.

– Det är faktiskt inte så stor skillnad mellan arkitektur och dans, säger hon. När jag inte får uttrycka mig på scen som balettdansös kan jag utrycka mig genom arkitekturen. Konst, musik, arkitektur, dans och musik är sammanvävt.

Trädgårdsmästaren Karl Fredrik och hans partner Petter dök upp för att hjälpa Loa och Rosy med att plantera nytt i trädgården.

Normalt är det även Rosy som sköter det mesta i trädgården men i år när de kom ner så sent i maj till Skåne har de tagit hjälp av proffs. Samtidigt som vi gör intervjun håller Karl Fredrik på Eklaholm (känd från Karl Fredrik på Österlen i TV4) och hans partner Petter på att plantera nya växter.

– Jag älskar vår trädgård men den är det huvudsakligen Rosy som sköter, säger Loa.

Det finns även planer på en ny film för Loas del men den vill han inte prata mer om förrän allt är klart. Helt klart är i alla fall att han inte kommer att uppträda fler gånger i Melodifestivalen. Han har varit med en gång. 1990 med Symfonin.

– Den kom sist det året. Det lustiga är att jag ändå blev invald i Melodifestivalens Hall of Fame förra året, säger han med ett skratt.

Scroll to Top