Mediet Benny Rosenqvist: “Andarna vill visa att det finns ett liv efter detta”

För ett medium som Benny Rosenqvist är andevärlden en självklarhet. Han tror att alla känner av den, men ofta hittar vi bortförklaringar eller tolkar det upplevda som inbillning. Men om du är öppen för tecken och tar dig tid att lyssna kan du få svar som ger ro åt en orolig själ.

Att få besök från andevärlden kan kännas skrämmande – eller helt underbart. Många har säkert upplevt förnimmelsen av att någon är där, någon man kan ana men inte se. Kanske slås tanken bort som inbillning, för den är ju lite märklig. Kan den som är död verkligen vara här? Som en skugga, en doft eller en mild beröring?

Men tanken är trösterik, att den vi saknar finns nära. För att titta till oss, ge trygghet och beskydd.

– Det är olika hur vi upplever besök från andevärlden, säger mediet Benny Rosenqvist. Bland det vanligaste jag hör är att det börjar med en doft, ofta av rök eller parfym eller en annan personlig doft. Det kan också vara elektronik som krånglar, för andevärlden ger gärna tecken genom lampor som släcks eller tänds, tv och radio som sätts igång eller volym som höjs eller sänks.

– Om det är släktingar eller vänner som hälsar på känns närvaron väldigt kärleksfull. Det är en varm energi som möter dig och då vet du att det är det någon du älskar, oftast familj, som är hos dig.


LÄS ÄVEN: Benny Rosenqvist: Det du ger kommer du att få tillbaka!


Men hur kärleksfulla de än är på andra sidan har de även humor, tillägger Benny med ett skratt.

– Ibland busar andevärlden med oss. Kanske har du varit med om att något försvinner: ”Jag vet ju att jag lade nycklarna där …” Men nu är det tomt på hyllan. Lika förvånad blir du när nycklarna plötsligt är tillbaka på sin plats! Eller du kanske hör en ringsignal från telefonen, men när du kollar så är det ingen som har ringt.

– Jag hörde nyligen en vän berätta något märkligt. Hans syster kom hem till villan där hon bor och skulle larma av men kom inte ihåg koden. Mitt i paniken över att inte komma in i sitt hem hörde hon det välbekanta blippljudet. Någon slog in de rätta siffrorna och på mobilen kom hennes döde makes namn upp. Detta har hänt henne inte bara en gång, utan två!

Barn är mer öppna för andevärlden

Benny har sett andevärlden sedan barndomen och vet att de flesta barn, fram tills de är runt 12 år, är mycket öppnare än vi vuxna. Vi vill ju gärna vara lite mer logiska. Många barn har kontakt med andra sidan. Kanske pratar de med mormor eller farfar som gått bort och det är absolut inget farligt, så länge barnet själv är bekväm med det.

– Men om en ande är hemma hos dig och bökar och du inte vill ha den där, måste du vara tydlig. Säg: ”Lämna mig i fred!” Även jag som medium vill vara ledig ibland och inte prata med andevärlden. Då måste jag säga ifrån. Kontakten med andevärlden är alltid på våra egna villkor. Det är jag, och du, som bestämmer.

– Andarna är där bara för att visa att det finns något mer. De kommer inte för sin egen skull – de kommer för vår skull. För att visa att det finns ett liv efter detta.

Om jag haft ett andebesök, kan det hända igen?
– Ja, de kan komma flera gånger, så länge vi behöver det. Och alla är levande för oss, för ju mer vi tänker på dem, desto mer kommer de. Ungefär som att vi kallar på dem.

Men det finns olika sorters andar och alla är kanske inte lika välkomna.

– Jag tycker egentligen inte om ordet ”spöke”, säger Benny. Men det är vad vi ofta kallar en kvarvarande ande, den som är fast i mellandimensionen och inte gått över till andra sidan. När du känner av en sådan ande blir det ofta kyligt omkring dig. Du kan också ha känslan av att bli lite orolig. Det är inte den varma känslan som när du får besök från andra sidan. Det är två helt olika energier.

– Du blir mer mentalt störd av de kvarvarande andarna än av de som hälsar på för att de bara är kärlek.

Barn är ofta mer mediala än vuxna, menar Benny. Foto: Gugge Zelander

Alla får tecken vid något tillfälle

Benny förklarar att de kvarvarande andarna kanske älskar stället de bott på när de levde och därför stannar på platsen. Eller så väntar de på någon som fortfarande lever – de är vilsna.

– Ofta ger sig platsvarande andar till känna när vi renoverar hemma, för de tycker inte om förändringar. Då kan vi uppleva att det blir en massa fel hela tiden. Fel med elen, fel färg som måste målas om, arbetsmaskiner som går sönder …

Sedan finns det vad vi kallar poltergeist, förklarar Benny.

– Det är andar som kan flytta föremål medan vi ser det. De är egentligen inte läskigare än andra, men vi upplever det så eftersom de har förmågan att energimässigt flytta föremål eller förändra saker i ett hem. Plötsligt kan en fåtölj röra på sig. Eller föremål komma flygande i luften.

Benny intygar att han själv upplevt detta, i ett hus där allt ljus plötsligt släcktes i vardagsrummet och skor kom flygande från övervåningen.


LÄS ÄVEN: Mediet Benny hjälpte Lasse Hallström göra film: ”Jag tror att Hilma förde oss samman”


– Jag gick dit upp och kom i kontakt med en manlig ande som inte förstod att han var död. ”Varför är de i mitt hus?” undrade han. Han var en pedantisk person som menade att man borde släcka ljuset när man lämnade vardagsrummet. Och skor hade man verkligen inte på övervåningen. Han ville ha det som han var van vid. Därför spökade han.

Benny säger att detta ska jämföras med när en kärleksfull släkting busar och gömmer nycklarna. Det skulle aldrig ske när du ser det!

Kan man få tecken även om man inte tror på andar?
– Alla får tecken någon gång, säger Benny. Eller i alla fall känslan av att det är något omkring dem. Sedan är det vanligt att vi bortförklarar. Många säger att de varit med om något övernaturligt, fast de vet inte riktigt vad de ska tro. Då brukar jag säga att det är ditt huvud som inte vill acceptera det du sett. Du har en rädsla för att det kan vara så.

– Men var och en måste få tro på det man vill. Einstein sa en gång: ”Den som tror på mirakel kan se och göra dem. Den som inte tror på mirakel kan inte se dem eller göra dem.”

Man kan be andevärlden om tydligare tecken

Ett tips till alla som undrar om det verkligen var ett tecken man fick är att be andevärlden om ett tecken som är ännu tydligare.

– Bara säg det rakt ut, högt och tydligt. Eller tänk det tyst inom dig. Det räcker bra.

Vad händer om vi tillåter oss att vara öppna?
– Vi kan få många svar som lugnar och ger oss ro. Vi kan också skydda oss från saker. Ibland kan oro vara tecken på att vi ska lyssna på vårt inre. Andevärlden kanske vill att vi ska akta oss för en ny relation, ett hus med mögel, ett jobb vi inte mår bra av …

Benny har slutat att argumentera med dem som ifrågasätter tron på andevärlden.

– Var och en måste få smälta detta i sin takt. Låt mig säga så här: Även en skeptiker kan bli troende och en troende kan bli skeptisk. Att vara ateist är också en tro – du tror på ingenting. Men det händer att jag frågar dem om de kan bevisa att andra sidan inte finns. För många kräver ju av mig att jag ska bevisa att den finns.

Hur viktig är mediers roll i vår nutid?
– Vi är länken mellan världarna, så jag vill säga att vi är viktiga. Människor kommer mer och mer att behöva den här trösten och jag tror att kommunikationen mellan världarna kommer att bli starkare. Då kommer fler medier att efterfrågas.

– Nu har vi gått in i svårare tider under en period och det märks vilken fantastisk tröst vi medier ger till många. För svaren på det du själv inte ser, det du känner men inte vågar ta till dig, de kan ett medium ge.

Även djuren kan vägleda oss

När Benny får kommentarer om att det finns medier som inte är seriösa kontrar han med att det finns oseriösa läkare och advokater också. Det finns bättre och sämre
representanter för alla yrken.

– Någon kanske har den mediala gåvan men behöver mer utveckling och kan senare bli ett jätteduktigt medium, säger Benny. Hela livet är utbildning för ett medium och jag tror faktiskt att det bästa mediet inte är fött ännu. Men snart … Jag tror att tiden är vår frälsare och bland barnen som föds nu är det många som kommer att visa oss vägen.

Djuren kan också vägleda oss att komma närmare andra sidan, menar Benny.

– Djuren är direkta i sitt sätt att se andevärlden. Hästar är jordens mest mediala varelser på land. De kan plötsligt stanna och vägra gå förbi en viss punkt. Katter är också väldigt mediala, när de vill. Jag har hört många säga att deras katt stirrar in i ett tomt hörn.


LÄS ÄVEN: Mediet Benny Rosenqvist: ”Människor söker mig när svaren är som viktigast”


– Det gäller även hundar. Min förra hund Angelo pratade med andevärlden. Han ylade förtvivlat när jag inte tog hand om andar som kom på besök. Medan min nuvarande hund Guido var jätterädd som liten. Han kom springande med svansen mellan benen och visade tydligt att det fanns något obekant här hemma. Men han har vuxit ifrån det nu och idag kan jag tydligt märka på honom när våra tidigare hundar är här och hälsar på.

Våra djur kommer gärna på besök från andra sidan, förklarar Benny. Du kan se steg på sängöverkastet, en fördjupning på platsen där de brukade ligga eller höra hur de dricker vatten – trots att vattenskålen är borttagen. För djuren är också änglar.

Benny ler stort.

– Så jag hoppas att mina hundar möter mig på andra sidan när jag ska gå över en dag. Det finns ingen speciell himmel för djuren, utan de är med oss människor där
på andra sidan. Man får ta hunden med sig in i himlen!

Scroll to Top