Katten Winston kom hem igen – efter 9 år på rymmen

Marie trodde inte sina ögon när hon öppnade dörren till logen – framför henne satt hennes katt Winston. Han som försvann spårlöst en dag för nästan tio år sedan.

Hösten 2011 fick Marie Ljungdahl och hennes man den lille kattungen Winston. De hade då redan den store svarte katten Boris, som var husets kattherre.

– Första gången de sågs gick det inte så bra. Boris gick till attack och försökte till och med döda Winston, berättar Marie.

Men efter ett tag lugnade det ner sig. Katterna accepterade varandra och de kunde till och med äta ur samma skål.

– Men de blev aldrig riktigt vänner, säger Marie.

Marie Ljungdahl

Ålder: 77 år.
Familj: Make, tre barn och fyra barnbarn.
Bor: I Gullarp utanför Osby i norra Skåne.
Gör: Pensionär, före detta lågstadielärare.

Katten försvann under semestern

Under sommaren 2013, när Winston bott hos Marie och hennes man i nästan två år, åkte de på semester och vänner passade djuren. När de kom hem igen var bara Boris kvar. Winston var spårlöst försvunnen.

– Det var inget ovanligt att han var borta fyra, fem nätter, för att sedan komma hem hungrig och kelsjuk. Jag har hört att det är vanligt för den rasen. Men den här gången kom han inte hem igen.


LÄS ÄVEN: Försvunna katten Lurvas återfanns 80 mil hemifrån: ”Jag vill inte förlora honom igen”


Marie och hennes man blev oroliga. De letade i skogsområdena och runt myren som de bor vid och satte upp efterlysningslappar i den lokala affären. Men Winston förblev försvunnen.

Marie trodde efter en tid att han inte var i livet längre, men hon kunde inte riktigt släppa tankarna på honom.

– När jag satt med Boris bredvid mig i soffan kunde jag ibland höra ljud från kattluckan och jag gick dit för att se vad det var. Nu i efterhand har jag funderat på om det var Winston som kom hem för att kontrollera att kusten var klar.

Övervägde att adoptera en ny katt

I maj förra året gick Boris bort i en ålder av 19 år. Under hösten pratade Marie och hennes man om att ta hand om en vuxen katt från ett katthem för att fylla tomrummet efter honom.

– Men innan vi hann göra det bestämde sig tydligen Winston för att flytta hem igen.

När Marie fick syn på honom i stallet strax före jul trodde hon först inte att det var han.

– Men han var inte rädd när jag försökte klappa honom och när jag sa att han skulle få mat sprang han före mig till dörren, precis som om han var hemtam i huset.

Tatueringen i hans öra visade senare att det verkligen var rätt katt.

– Jag har nu fått veta att han i nio år varit hos en kvinna som bor ett par kilometer härifrån. Han hade kommit till henne efter att ha levt som vildkatt i fyra månader och var mager och medtagen.

Kvinnan tog hand om Winston och där trivdes han alltså bra – ända tills antagonisten Boris for vidare till katthimlen.

– Hon är naturligtvis ledsen eftersom Winston varit som hennes katt i många år. Men vem vet, han kanske flyttar tillbaka till henne om några månader. Vi har skojat om att vi kanske får ha delad vårdnad om honom.


LÄS ÄVEN: Anna-Lenas försvunna katt kom tillbaka efter 8 år – tack vare microchippet


Scroll to Top