Så hanterar Karin Alfredsson sorgen efter maken och dottern: “Jag säger ja till allt”

För knappt två år sedan förlorade Karin Alfredsson sin man Janne Andersson i cancer. Samma år dog hennes dotter i en trafikolycka. Karin berättar om hur skrivandet varit en befrielse och hur hon blivit en ja-sägare.

Karin Alfredsson

Ålder: 68 år.
Familj: Två söner och tre barnbarn. Änka sedan 2020.
Bor: I Solna.
Gör: Journalist och författare.
Aktuell: Med boken Från någon som vill dig illa (Brombergs).

Karin Alfredsson tror att hon föddes med sitt brinnande engagemang för kvinnorättsfrågor. Ett engagemang som har varit en röd tråd genom hela hennes karriär. När debatten om mäns våld mot kvinnor började uppmärksammas alltmer under 1970-talet jobbade Karin som journalist på Aftonbladet.

1979 släppte hon reportageboken Den man älskar agar man?, som kom att spela en viktig roll i uppbyggnaden av kvinnojoursrörelsen i Sverige.

– Om jag har gjort något som har förändrat världen så är det väl den boken. Den kom i alldeles rätt ögonblick, säger hon.

Efter bokdebuten fortsatte Karin att forska och skriva om bland annat mäns våld mot kvinnor. Idag har hon många romaner i sitt bagage, bland annat böckerna om läkaren Ellen Elg som hon även fick Svenska Deckarakademins debutantdiplom för.

– Det är något som har växt fram. Det har alltid varit viktigt för mig att berätta historier och att man ska lära sig något när man läser mina böcker.

När Karin för två år sedan skrev En rysk gentleman, den sjätte boken i serien om Ellen Elg, blev hennes man Janne Andersson sjuk i cancer och året därpå gick han bort. Samma år omkom Karins dotter i en tragisk trafikolycka.

Hur klarar man av sådana förluster?
– Jag jobbar på. Folk brukar fråga hur jag orkar skriva och hur jag orkade skriva under tiden Janne var sjuk och efter att han och min dotter dog. Jag tror att frågan är fel ställd – hade jag orkat om jag inte hade gjort det?

På vilket sätt hjälpte skrivandet dig?
– Det har varit – och är – mitt sätt att rulla på. Det ger mig energi och jag har behövt väldigt mycket energi. När jag skrev så var det nästan den enda stund som jag tyckte att något var roligt.

Så hanterar Karin Alfredsson sorgen efter maken och dottern:
Karins två undulater, som är ett av hennes sätt att ”säga ja”. Den grå heter Ringo och den gröna heter George.
(Privat bild)

Vad gör du för att hantera saknaden?
– Förra sommaren gick jag en kurs i improvisationsteater. När man står på scen tillsammans med någon och denna någon säger “nu är vi på Kebnekaise” så är motspelarens enda regel att säga “ja” och spela vidare. Att alltid säga ja till alla förslag.

– Jag bestämde mig för att det var det jag skulle göra. Så jag har sagt ja till alla som har föreslagit saker: när någon har velat bjuda hem mig, velat gå på teater eller föreslagit resor. Jag säger ja till allt! Jag har fått väldigt mycket stöd från goda kamrater och familj som har föreslagit många saker som jag har kunnat säga ja till.

Karin har mycket spännande på gång och när pandemin nu förhoppningsvis klingar av blickar hon framåt mot ljusare tider och fler roliga projekt. För drygt en månad sedan släppte hon den nya boken Från någon som vill dig illa, som utspelar sig i 70-talets Sverige och som kastar ljus på synen på sexualitet samt relationer och gränser mellan barn och vuxna.

Varifrån kom inspirationen till din nya bok?
– Jag tyckte att 70-talet var en intressant och spännande period att utgå från. Man hade en annan syn på sexualitet, barn, föräldraansvar och vuxenrollen. Jag vill berätta om barn som farit väldigt illa och hur hela deras liv har påverkats av saker som hänt under en relativt begränsad tid men som haft en avgörande betydelse för hela deras livsutveckling.

Vad har du för planer för i år?
– Jag är i full sving med en ny relationsroman om Vajlett och Rut, den tredje i serien.

Kommer du fortsätta att säga ja?
– Ja, det är meningen. Jag köpte fåglar för några veckor sedan, två undulater. Det var också ett sätt att säga ja.

Scroll to Top