• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anita Ekbergs skönhet var ett arv från mamma

  Hon var vår egensinniga och besvärliga diva. Men hennes skönhet, den var av sådant slag att till och med Hollywood häpnade när Anita Ekberg gjorde sin entré. Var den kom ifrån? Mamma, förstås!

  Bild 1283162

  Filmens allra vackraste diva? Ja, det fanns många som menade det på 1950-talet. Bilden är dock inte tagen under en filminspelning utan under en presskonferens!

  Ciao Anita – Farväl Anita – stod det på den jättebild som efter Anita Ekberg död för drygt en månad sedan hängdes upp intill Roms Fontana di Trevi. Stadens kulturdepartement ville på det här sättet hylla stjärnan som gjort fontänen känd över hela världen.

   Stjärnan som ibland kallades för den sista riktiga divan, hade somnat in på ett sjukhus utanför Rom, 83 år gammal.

   Hon var kanske inte en av våra största skådespelerskor, men vad gäller skönhet är det få av filmhistoriens kvinnor som slår henne, för sällan har världen skådat en vackrare kvinna än Anita Ekberg från Malmö.

   Den var ett arv från mamma, den där skönheten. En kvinna vars liv var helt annorlunda än sin berömda dotters. Fyllt av vardagsslit, barnafödslar – hon födde åtta – och en kamp för att få ekonomin att gå ihop.

   Alvah hette hon och kom till världen 1895 i det lilla samhället Dalby på den skånska slätten. Hon var dotter till lanthandlaren och också på sitt sätt en kändis.

  – Dalbys skönhet, sa man i samhället om den unga Alvah.

   Det blonda hårsvallet var omtalat, det räckte en tid ända ner knäna men bars oftast uppsatt i tjocka flätor.

   Alvah gifte sig ung och flyttade till Malmö. Kärleken hette Gustaf och var tjänsteman på Kolkompaniet i Malmö. Paret fick i rask takt fem söner. 1931 kom så första dottern, Anita, som föddes på övervången till det hus på Östra Fäladsgatan 29, som man köpt två år tidigare. Anita skulle senare få både en lillasyster och en lillebror.

   

  God sammanhållningBild 1283163

  Inte minst de äldre pojkarna fick tidigt lära sig att hjälpa till och Alvah var på sitt sätt en modern mamma, hon lärde sina söner att laga mat. Sammanhållningen i familjen var god trots att det skulle komma att bli mest ståhej kring dottern Anita. Om mamma hade varit Dalbys skönhet så blev Anita Malmös och mycket riktigt korad till Fröken Malmö. Det var 1951 och samma år deltog hon i Fröken Sverige-tävlingen. Och jodå, hon vann den också.

   Sedan for Anita iväg utomlands, först till USA och sedan till Italien där hon hann göra många filmer innan det stora genombrottet med mästerregissören Federico Fellinis film Det ljuva livet. Scenen där hon badade i Fontana de Trevi har gått till filmhistorien.

  – Fellini förstörde min karriär, sa Anita senare och det var ett uttalande som vittnade om att självinsikten inte höll samma toppklass som skönheten, för av Anitas 64 filmer är det förmodligen den enda som de flesta minns. För sin roll i Krig och fred 1956 fick hon dock mycket beröm.

   Hemma i Malmö kunde mamma Alvah läsa de spaltmil som skrevs om vår svenska världsstjärna. Långt ifrån allt var positivt, Anita Ekberg förlöjligades när hon kom till Sverige efter en kort tid i Amerika och bara pratade engelska. Mycket av skriverierna handlade också om romanser med kända män som Frank Sinatra, Tyrone Power, Robert Mitchum och Gary Cooper.

   Man kan dock anta att mammas Alvahs favorit bland dotterns manliga bekanta var den store amerikanske komikern Bob Hope – som Anita inte alls hade någon romans med.

   Han var 30 år äldre och lyckligt gift, äktenskapet med hustrun Dolores skulle komma att vara i nästan 70 år.

   

  Till GrönlandBild 1283164

  Bob Hope gillade Anita och såg i henne en reko tjej med stor kärlek till sin familj och de två kom mycket väl överens. De gjorde flera filmer tillsammans och när Bob Hope 1954 åkte till Grönland för att underhålla det amerikanska flygvapnets trupper utanför Thule var det i sällskap med Anita. Hon ersatte en annan känd skådespelerska, Marilyn Monroe, som blivit sjuk.

  – Det bästa som kommit från Sverige sedan smörgåsbordet, sa Bob Hope när han presenterade henne.

   Och entusiasmen hos militärerna visste inga gränser. Och då hade de alltså ändå väntat sig Marilyn!

   Nej Bob Hope var förstås inte blind för Anitas skönhet och i sina memoarer har han beskrivit vilken oerhörd sensation hon gjorde i både Hollywood och Italien, men den store komikern gjorde det förstås aldrig utan humor.

   Den Italienska huvudstaden Rom har ju ofta beskrivits som de sju kullarnas stad.

  – …fast nu är den snarare de nio kullarnas stad, sa Bo skälmskt sedan kurviga Anita gjort sitt intåg i Rom.

  – Anitas föräldrar borde ha Nobelpriset i arkitektur, tillade han – och det var förstås ett uttalande som föll i synnerligen god jord hos hennes mamma och pappa hemma i Malmö.

   

  Kom väl överensBild 1283165

  Mamma Alvah var därmed mycket välvilligt inställd när hon 1958 av dotterns inbjöds till Paris och fick träffa Bob Hope under inspelningen av filmen Paris Holiday.

   Viss språkförbistring rådde, men de två kom mycket väl överens. Bob skojade friskt med mamma Alvah och Anita översatte skämten.

   Världsstjärnan Bob Hope och Alvah hade för övrigt mer gemensamt än man kanske kunde tro. De var ungefär jämngamla och både var utpräglade familjemänniskor, Bob hade fyra barn och Alvah åtta. Ja, och så gillade de förstås båda Anita!

   Anita Ekberg skulle så småningom komma att bryta med nästan hela sin familj, utom sin äldste bror Jan-Åke och det är ingen tvekan om att den egensinniga skönheten var en person som hade en osviklig förmåga att komma på kant med de flesta av dem hon kom i kontakt med.

   Trots det frostiga förhållandet till Sverige var hennes önskan att en gång få vila här och bredvid brodern Jan-Åke på kyrkogården i Skanör.

   Vår sista riktiga diva ville hem till Skåne till slut.

   

   

  Bild 1283166

  Ett kort besök i Malmö. Anita tar farväl av pappa Gustaf och mamma Alvah på Bulltofta flygplats 1956 för att åka tillbaka till Hollywood. Banden till föäldrarna var starka. Mamma Alvah dog 1968 och pappa Gustaf ett år senare.

   

   

  Bild 1283167

  Den mest berömda rollen. Anita i Federico Fellinis Det ljuva livet 1960 där hon badar i Roms Fontana di Trevi tillsammans med Marcello Mastroianni.

  Bild 1283168

  Anita besök hos mamma och syskon hemma i Malmö tillsammans med sin förste man, den engelske skådespelare Anthony Steel (1920–2001). Äktenskapet varade mellan 1956 och 1959.

  – Jag trodde jag gifte mig med en karl, men jag gifte mig med en whiskypappa, kommenterade Anita efteråt.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!