Lasse Kühler om uppväxten utan pappa

Danskungen Lasse Kühler fick nyligen Hans Majestät Konungens medalj av Carl XVI Gustaf. Och precis som kungen växte han upp utan sin pappa. – Mamma bar på hemligheten om sin stora kärlek i alla år. När hon äntligen berättade vem som var min far grät vi båda.

Vi har också fått kungens medalj

Hans Majestät Konungens medalj – instiftades 1814 – tilldelas svenska och utländska medborgare för särskilda förtjänster. Finns i guld, silver och i olika storlekar. Exempel på svenskar som tagit emot medaljen: Ingmar Bergman, Carola Häggkvist, Ingvar Kamprad, Lill Lindfors, Björn Borg, Kjerstin Dellert och Benny Andersson.

 

Kända artister som lärt sig dansa på Lasse Kühlers dansskola: Lisa Nilsson, Peter Jöback, A-Teens, Pernilla Wahlgren. Prinsessan Madeleine har också tagit några lektioner på dansskolan.

 

Rättelse: Carola Häggkvist har inte arbetat på dansskolans kontor, vilket stod i Hemmets Journal nr 8/2013.  Det har däremot Carola Skog Söderberg, som under lång tid varit Lasse Kühlers högra hand på kontoret.

Lasse Kühler om…

…Git Gay (1921-2007), revyartist. Lasse dansade i hennes show på Berns 1964.

“En sträng chef och en riktig primadonna – de flesta var rädda för henne, men inte jag. Jag sa alltid vad jag tyckte, och hon respekterade det. Jag gillade henne.”

 

…Nils Poppe (1908-2000), skådespelare.

“Vi var lika till utseendet, så jag var stand in för honom i operetten Blåjackor – därför såg han snett på mig. Han gillade inte att jag kunde hans trix och repliker. En gång skulle han vänslas med min fru i en scen, och vi hade ätit vitlök. Poppe var rasande efteråt: Vitlök är förbjudet! gormade han.”

 

…Hjördis Pettersson (1908-1988), skådespelare.

“En bedårande dam som tog hand om oss dansare. Hon var otroligt snäll och en förebild på alla vis. Men när hon fick höra att jag skulle starta dansskola sa hon: Det tycker jag inte om!”

 

…Jarl Kulle (1927-1997), skådespelare.

“Jag hjälpte honom med koreografin i en fars – han skulle studsa som en akrobat i en säng. Han var enormt vig och spänstig! Och en varm, trevlig person.”

Lasse Kühler om uppväxten utan pappa

 

Lasse Kühler, 74, tar emot i sitt k-märkta lilla trähus – som hämtat ur en sagobok av Elsa Beskow – mitt på Södermalm i Stockholm.

– Det var här det började, säger Lasse och stegar in med hatt och käpp i ateljén där han startade den berömda dansskolan 1976.

 

Dansaren och skådespelaren Lasse Kühler var 38 år och en rikskändis – inte minst för sina shower och tv-program med Eva Rydberg; duon var också clowner på Cirkus Scott. Nu dubbeljobbade han på kvällarna, steppade på Folkteatern och buggade på Berns.

– Jag satt i trappan på Folkan – jag minns exakt på vilket trappsteg – på väg till Berns och nästa show. Plötsligt sa jag till mina kamrater: “Nä, nu slutar jag – jag ska starta en dansskola i stället.”

 

Och så blev det.

 

Lasse annonserade om lektioner i stepp, showdans och bugg – och väntade att en kö skulle ringla utanför hemmet, och att telefonen skulle gå varm.

– Men inte en käft dök upp. Inte ens mamma ringde!

Lasse hade nämligen glömt en detalj i annonserna – adressen och telefonnumret till skolan.

 Lasse Kühler om uppväxten utan pappa

Blev succé

Men dansskolan blev snart en succé – och i dag undervisar 43 lärare mer än tusen elever i lokalerna vid Tegnérlunden i Vasastan. Och Lasses dotter Cathrin är rektor.

 

Lasse ledde lektioner i bugg till för ett år sedan då han föll och skadade sig.

– Jag fick ut så mycket av att undervisa. Jag saknade aldrig scenlivet.

 

Men han fortsatte att uppträda då och då. Inför premiären på en Pink Panther-film 1977 flögs Lasse och Eva Rydberg till Schweiz där de skulle göra en mimföreställning på Peter Sellers privata party, där rosa champagne flödade över rosa dukar.

– Vid elvatiden kom en av Sellers passopper och sa: Peter har börjat spela trummor. Vi får avvakta…

 

Efter ytterligare väntan fick Lasse och Eva beskedet: Skådespelaren Elisabeth Taylor har ont i huvudet och vill inte ha någon underhållning. Showen är inställd.

– Eva storgrät – det här skulle ju bli vårt internationella genombrott! Svenska journalister var på plats för att rapportera om vår föreställning. Och så fick Elisabeth Taylor huvudvärk!

 

Lasse skrattar stort åt minnet.

 

Mammas hemlighet

När Lasse var 30 år satt han en kväll hemma hos sin mamma Astrid och sa: “Hur kan jag vara son till pappa? Vi är ju inte mer lika än ett hallon är likt ett blåbär.”

 

Föräldrarna skilde sig när Lasse, som var enda barnet, var sju år – till Lasses lättnad. Han hade aldrig riktigt kommit överens med sin far.

– Då började mamma gråta.

 

Och så berättade hon om sin stora kärlek och Lasses pappa: den karismatiske Verner Zingmark. De träffades i Astrids hemstad Umeå. Men Verner var gift när Lasse blev till.

– Hans fru var rik som ett troll. För att undvika skandalen gifte sig mamma med Albert Kühler, civilingenjör. Men hon var aldrig kär i honom, utan fortsatte att älska Verner. En hemlighet hon bar ensam i alla år.

 

Paret Kühler flyttade till Abrahamsberg i Stockholm där Lasse växte upp.

– Jag grät, och mamma grät. Men det var en stor befrielse – alla pusselbitar föll på plats.

– Jag var inte det minsta arg på mamma för att hon inte berättat. Hon var rädd för sin make – för vad han skulle ta sig till om sanningen kom fram. Han trodde till sin död att han var min pappa.

 

Lasse kunde inte söka upp sin far som dog när Lasse var 12.

– Men jag lärde känna hans släktingar. I dag umgås jag med en rad underbara kusiner i Umeåtrakten.

 

Pappan Verner startade en cykelbutik som växte till ett stort företag. Han var konferencier på evenemang som Barnens dag, spelade dragspel och var en kändis i Umeå.

– Ju mer jag fick höra om pappa desto mer förstod jag varför jag blivit den jag är. En sådan som startar en dansskola hux flux…

 

Eller syr en hel soffa, vilket Lasse gjorde i pauserna på en operett på Oscarsteatern. Eller hoppar backhoppning – en sport som Lasse provade i 13-årsåldern. Rastlös, orädd, påhittig – en glädjespridare.

 

Och självklar på scenen.

 

Skolans stjärna

Det var Lasses mamma Astrid – som tävlat i charleston på Stadshotellet i Umeå en gång – som fick sonen att börja dansa när han var 14 år.

– Jag rökte och mamma var rädd att jag skulle hamna i dåligt sällskap. “Är du bara hel och ren och kan dansa kommer du att träffa många vackra kvinnor i livet”, sa mamma. Så rätt hon hade!

 

Lasse började en kurs i foxtrot på Arne Kindahls dansskola men bytte snabbt till steppklassen i rummet intill – och blev lika snabbt skolans stjärna.

 

Lasse Kühler om uppväxten utan pappaSedan började han bugga, tävla, uppträda och turnera.

 

Parallellt med danskarriären var Lasse konditorlärling.

– När vi bakade tårtor i skolköket var jag en hejare på att spritsa och jag tänkte att konditor var yrket för mig.

 

Men det slutade med att Lasse svimmade.

– Jag dansade på nattklubbar, sov ett par timmar – och så upp i ottan till konditoriet vid Fridhemsplan. Jag tuppade av en morgon och slog mig så blodet rann i wienerbrödsmeten.

 

Lasse bestämde sig för att satsa på dansen – trots att dansör inte betraktades som ett “riktigt arbete” på den tiden. Han åkte på en turné för Riksteatern – lön: 34 kronor dygnet – och blev kär i Monica Ohlsson som sjöng i kören.

– Vacker som bara den, säger Lasse.

 

De gifte sig och fick två lika vackra döttrar – Cathrin och Marie.

– Mitt livs största snedsteg var när jag skilde mig från Monica.

 

Lasse blev förälskad i en dansös som dumpade honom ett år senare. Monica flyttade med döttrarna till sina föräldrar i Gävle. Cathrin var sju år och Marie fem vid skilsmässan.

– Jag träffade dem varannan helg, säger Lasse och tystnar. Det var en svår tid. Men jag tog igen det senare.

 

Träffade kungaparet

Båda döttrarna började dansa tidigt och var assistenter på den nyöppnade dansskolan. De uppträdde alla tre tillsammans, bland annat i en show med Tjadden Hällström.

– Vi har haft enormt roligt. Och jag och deras mamma – vi är bästa vänner.

 

I dag är Lasse tillsammans med en kvinna som bor i Tyskland. De träffades då hennes systerdotter var danslärare på Lasse Kühlers skola.

– Hon blev eld och lågor när hon hörde att jag skulle få träffa Silvia då jag tar emot kungens medalj. Drottningen är en ikon i Tyskland.

 

Har du träffat kungaparet tidigare?

– Ja, jag var piccolon i Vita Hästen på Oscarsteatern – serverade och pratade med publiken inför föreställningen. En kväll såg jag fyra silhuetter närma sig, och jag skämtade högljutt med dem för att de var i senaste laget. De hukade förskräckt. Publiken tjöt av skratt, till min stora förvåning. Då såg jag att det var kungen och drottningen med två livvakter som jag hojtat så respektlöst åt.

 

Lasse Kühler om uppväxten utan pappa

Personligt

Namn: Lars Albert Kühler.

Född: 1938.

Familj: Döttrarna Marie, 47, och Cathrin, 49. Marie är koreograf, dansare och revyartist och driver Hjalmar-revyerna i Örebro med sin make Peter Flack. Hon har också startat en dansshowskola i Örebro. Cathrin är rektor och danslärare på Lasse Kühlers dansskola i Stockholm. Fem barnbarn. Särbon Monie, danslärare som bor i Tyskland.

Bor: I ett trähus från 1700-talet på Södermalm i Stockholm (sedan 1975).

Aktuell: Tog emot kungens medalj av åttonde storleken i högblått band på Stockholms slott den 8 februari för sina betydelsefulla insatser för dansen.

Scroll to Top