• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Har mina ögon blivit skadade?

  Det är så mycket tal om laser nu, jag undrar om man alltid får symptom om ögonen blivit skadade av laser? Sedan undrar jag också om det är farligt att titta på en bild av grön laser i datorn då jag googlade på det och det kom upp en bild.

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Det finns olika styrkor/effekt på laserljus och de vanligaste laserljus som vi kommer i kontakt med kan inte orsaka någon ögonskada. Ögat har en egen försvarsmekanism som innebär att när ögat träffas av starkt ljus tenderar det att blinka och vända bort från ljuset. Tyvärr skyddar inte denna ögonreflex om man träffas av laserljus med högre effekt (klass 3B eller 4). Då hinner inte ögats försvarsmekanism reagera.

  När starkt ljus från laser träffar syncellerna i näthinnan kan man se en kvardröjande fläck i synfältet. Om fläcken finns kvar i mer än ett fem minuter ska man kontakta en ögonläkare. Tänk på att inte gnugga dig i ögonen eftersom det kan förvärra besvären och skada hornhinnan.

  Även om ögats skyddsreflex gör att man i de flesta fall inte får bestående skador är även bländningsrisken att räkna med. Den kan orsaka svåra olyckor om till exempel en pilot under landning träffas av laserljus som är så stark att personen förlorar synen upp till en kvart.

  Alla typer av laserljus med högre effekt som orsakar ögonskador är nu förbjudna och kräver särskilt tillstånd att få använda. Dessa lasrar benämns ofta grön laser på grund av den grönaktiga färg som de orsakar. Tyvärr har det visat sig att det förekommer lasrar till försäljning som har ett starkare ljus än det tillåtna, varför man alltid för säkerhets skull ska undvika att se in i laserljus.

  Avseende din fråga om att se en avbild av grön laser på en bildskärm så är det ofarligt. För att vara farligt måste du träffas av laserljuset direkt mot ögat eller i verkligheten se laserljuset träffa ett föremål där ljuset reflekteras mot ditt öga.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!