Behövs cellprover när livmodern är bortopererad?

Jag undrar om jag ska gå och ta cellprover. Jag har fått kallelse flera gånger men inte gått dit eftersom jag opererat bort livmodern. Nu...

Jag undrar om jag ska gå och ta cellprover. Jag har fått kallelse flera gånger men inte gått dit eftersom jag opererat bort livmodern. Nu sa en av mina väninnor att man skulle gå dit ändå. Jag har aldrig tidigare haft cellförändringar.

Jag fick min livmoder bortopererad för sju år sedan eftersom jag hade ständiga blödningar. Man tog den via slidan, jag tror de kallade ingreppet för vaginal hysterectomi. Jag fick i alla fall inget ärr på magen. Det var som att komma in i himmelriket att sluta blöda. Äntligen kunde jag klä mig i vita byxor!

Jag är otroligt nöjd med mitt beslut att ta bort livmodern. Jag har fyra barn och har inte tänkt skaffa fler. Men nu undrar jag – ska jag gå på mina cellprovskontroller när jag blir kallad?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Nej, du behöver inte längre gå och ta dina cellprover. Du har gjort alldeles rätt. Cellprov tar man från livmodertappen. Om man opererar bort hela livmodern tar man samtidigt bort både livmoderkroppen och livmodertappen och behöver därför inte ta cellprov längre.

Gör man en så kallad vaginal hysterectomi, det vill säga opererar bort livmodern via slidan, tar man också alltid samtidigt bort livmodertappen. Gör man livmoderoperationen genom buken tar man ibland bara bort livmoderkroppen men lämnar kvar själva tappen och då måste man förstås fortsätta att gå på sina cellprovskontroller.

Den enda gången man fortsätter ta cellprover från slidtoppen efter att man opererat bort hela livmodern är om operationen skett på grund av starka cellförändringar eller cancer. Man kontrollerar då, ibland under några års tid, att det inte finns några förändringar lämnade kvar i slidslemhinnan intill där livmodertappen satt. Cellprovet tas då i samband med kontrollerna hos gynekologen. Detta handlar således inte om de rutinmässiga förebyggande cellprovskontrollerna hos barnmorskan som man blir kallad till.

Eftersom du fått hela din livmoder borttagen och aldrig haft några cellförändringar dessförinnan behöver du alltså inte längre ta några cellprover!

Scroll to Top