Vad ska jag ta mig till med mina urinvägsproblem?

 Jag är 23 år. Mina problem började för ett år sedan i samband med att jag träffade ny kille och började med p-piller. Jag fick...

 Jag är 23 år. Mina problem började för ett år sedan i samband med att jag träffade ny kille och började med p-piller. Jag fick en urinvägsinfektion som jag gick med i 2-3 veckor innan jag fick medicin. Jag har aldrig blivit helt bra igen sedan dess trots oändligt många läkarbesök.
 Det svider när jag blir kissnödig, när jag kissar och efter att jag kissat. Det tränger på jätteofta och jag springer fram och tillbaka på toaletten. Jag har sveda hela dagarna, inte enbart när jag kissar.
 Det gör så ont så att jag inte kan göra någonting vettigt. Mina dansklasser är inte att tänka på längre. Jag orkar knappt ta mig ur sängen. Det enda som kan hjälpa ett tag är att duscha jättevarmt.
 Jag har testat mig med negativt resultat för klamydia, mycoplasma, urinvägsinfektion och gonorré. Min pojkvän har testats med samma resultat. Han är den enda jag haft oskyddat sex med.
 De mediciner jag ätit är p-piller Trinovum 28, Selexid, Idotrim, Azitromax, Flagyl, Pevaryl Depot, Fluconazol, Hiprex och Trimetoprim samt tranbär och tranbärskoncentrat.
 Jag har genomgått cystoskopi och urinvägsvidgning. Det gjorde så fruktansvärt ont efteråt. Jag kunde knappt kissa, fick äta Ipren och smörja in mig med Xylocain men smärtan var olidlig ändå! Och jag blev inte ett dugg bättre av det.
 Jag har provat att smörja in med yoghurt och olja, sovit utan trosor och låtit bli att använda tvål. Jag använder ej tajta kläder, brukar kissa efter samlag, dricker mycket och har slutat med p-pillerna. Inget hjälper!

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det låter som du fått en kronisk uretrit, en kronisk urinrörsinflammation. Detta är tyvärr en vanlig och mycket besvärlig sjukdom. Oftast utlöses den av en infektion, som i ditt fall en helt vanlig urinvägsinfektion.
 Andra infektioner som kan orsaka uretrit är klamydia, gonorré, mycoplasma och ureaplasma. Problemet är att det kvarstår en inflammation i urinrörets slemhinna efter att man med antibiotika behandlat bort alla bakterier. Det är denna inflammation som ger sveda, smärta och kissnödighet.
 Jag tycker egentligen att du är väl genomgången och behandlad. Man har kontrollerat att du inte bär på någon av de bakterier som kan utlösa uretrit. Du har också fått antibiotika för att utesluta och behandla eventuella bakterier som kan gömma sig i körtlarna runt urinröret. Man har tittat in i blåsan, så kallad cystoskopi och man har gjort en vidgning av urinröret. Du har också blivit rekommenderad att surgöra din urin med tranbärsjuice och Hiprex. Man har också försökt hjälpa dig med att behandla bort eventuell svampinfektion.
 Tyvärr kan en kronisk inflammation i urinröret vara väldigt seg och envis att bli av med. De flesta blir helt bra eller bättre på sikt även om det kan ta lång tid.
 Förr i tiden prövade man ibland att spruta in kortisonkräm och silverlösning i urinröret, men det var så pass sällan man hade god effekt av detta varför man inte ofta föreslår detta idag.
 Det enda ytterligare behandlingsförslag jag har är att pröva akupunktur. Sedan är det väldigt viktigt att vara “rädd om” sitt urinrör så att det kan läka. Inte kyla ner sig och anpassa sitt sexliv så man inte skaver på urinröret.
 Framför allt tycker jag det skulle vara oerhört väsentligt för dig att få en fast läkarkontakt med någon som kan hjälpa och stötta dig så länge du har de här besvären. Det spelar inte så stor roll om det är din husläkare, en urolog eller en gynekolog, huvudsaken är att det är någon med god kunskap om uretrit och som har möjlighet att vara din fasta och återkommande kontakt.
 Man kan också ha stor glädje av psykoterpeutisk hjälp från kurator eller psykolog när man har ett långdraget besvär eller en kronisk sjukdom. Man blir lätt fixerad till sitt problem och har svårt för att tänka på något annat. En patient med svåra uretritsymptom beskrev för mig, att hon kände sig som om hela hon var ett urinrör! Så det gäller att hitta strategier för hur man åter ska kunna se möjligheter i livet när det kommit ett stort hinder i vägen!

Scroll to Top