• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ofta ska jag använda salvan mot Lichen?

   Jag är en 61-årig kvinna, som fick diagnosen Lichen Ruber i underlivet för två år sedan. Jag fick kortisonsalvan Betnovat men inga instruktioner om hur jag skulle använda denna. Vad är din ordination? Jag tänker på detta ständigt och har ångest för att det kan bli cancer. Det kliar och svider outhärdligt. Gynekologen visste ej om det kan bli cancer. Kan det gå så illa? Hoppas innerligt du kan svara mig på detta!

  Gynekolog Kristina Billberg svarar:

  Lichen ruber planus, eller lichen planus som den ofta kallas, är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kan sitta både på huden på hela kroppen, i munnen och i underlivet.

   

   Ibland utlöses den av vissa läkemedel men för det mesta vet man inte orsaken till varför man får den. Man kan ha den på flera ställen samtidigt eller bara i underlivet som du verkar ha. Symptomen är precis som du beskriver svår klåda och sveda.

   

   När man pratar om Lichen i underlivet är det oftast den mycket vanligare Lichen sclerosus man menar. Det finns flera likheter mellan Lichen planus och Lichen sclerosus. För att kunna skilja dem åt ställer man säker diagnos genom att ta en liten provbit av slemhinnan i underlivet och skicka iväg den för mikroskopisk undersökning.

   

   Behandlingen vid Lichen planus är i första hand starka kortisonkrämer typ Betnovat som du har fått. Dermovat är en annan i detta sammanhang mycket vanlig kortisonkräm. Ofta brukar man använda kortisonkrämen intensivt vid besvär, smörja in sig 1-2 gånger dagligen under någon veckas tid. Sedan trappar man ner behandlingen successivt under 1-2 månader. Hjälper inte detta kan ibland gynekologen ta hjälp av en hudläkare för att sätta in andra typer av behandlingar.

   

   Även om det är väldigt ovanligt finns det en liten ökad risk att få cancer i de områden som är inflammerade. Man bör därför gå till sin gynekolog åtminstone var sjätte månad när man har aktiv inflammation och symptom, dels för att få hjälp med behandling men också för att slippa oroa sig för cancer.

   

   Sjukdomen går i skov men även om man är besvärsfri bör man kontrollera sig med 1-2 års mellanrum.

   

   Med så intensiva besvär som du har, outhärdlig klåda och sveda, tycker jag du omedelbart ska beställa tid för att få hjälp med behandling!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!