Plötsligt har det börjat klia över hela kroppen

Jag undrar vad det kan bero på att jag har fått klåda över hela kroppen, även i hårbotten. Jag smörjer med fet kräm och duschar...

Jag undrar vad det kan bero på att jag har fått klåda över hela kroppen, även i hårbotten. Jag smörjer med fet kräm och duschar bara varannan dag för att inte torka ut. Det är inga utslag, bara klåda. Det började för 14 dagar sedan. Jag har inte bytt tvättmedel eller ändrat något annat hemma. Är 59 år.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Klåda är ett symtom på att något kroppen är fel och inte en specifik sjukdom. Därför bör man alltid försöka ta reda på vad den beror på. Det finns klåda av många olika slag. Både yttre orsaker och invärtes åkommor kan reta de fina nervändarna i huden som framkallar klåda.

Hudläkarna brukar leta efter tecken på någon bakomliggande kliande hudsjukdom eller virus, och fråga om man ätit någon medicin som kan framkalla klåda. Insektsbett och yttre skadefaktorer efterlämnar märken i huden och brukar synas, liksom allergiska reaktioner mot rengöringsmedel och andra kemikalier i vår omgivning. Tidigare genomgångna sjukdomar kan ibland ge ledtrådar på vad som ligger bakom besvären.

Vi har alla olika benägenhet att reagera med klåda. Om man har hösnuva eller astma i släkten så talar doktorn om “allergisk benägenhet” med överskott av nervhormoner och signalämnen som kan frigöras och orsaka inflammation. Då reagerar man med kliande nässelfeberutslag eller eksem. Äldre personer har ofta färre aktiva talgkörtlar i huden jämfört med ungdomar, vilket innebär att huden då känns torrare och kliar mer. Uttorkningen förstärks när luftfuktigheten inomhus blir lägre om senhösten och vintern.

Mitt råd är att du ska söka läkare och be att få gjort en hälsokontroll. Sjukdomar i lever, njurar, ämnesomsättning och blodet kan ibland ha klåda som första symtom. Även tumörsjukdomar kan någon gång ge klåda. Mjuka kläder som sitter löst, sval rumstemperatur om natten och oparfymerad mjukgörande hudkräm brukar rekommenderas, liksom att man undviker alltför mycket tvättning som torkar ut huden. Men det har du klokt nog redan tänkt på. Svår klåda kan vara outhärdligt för både kropp och själ och jag känner med ditt lidande.

Scroll to Top