Test våffeljärn: Med fel järn blir våffelfesten pannkaka

Frasigt guldbruna eller platta och feta? Icakurirens test visar att endast fyra av tio järn klarar att grädda riktigt frasiga våfflor.Här hittar du härliga våffelrecept >>

Ett dubbeljärn är perfekt för vår-ens stora våffelfest. Då kan våfflorna gräddas på löpande band utan allt för långa väntetider. En härlig våffla passar också vid ett oväntat kaffebesök eller som en snabbfixad förrätt med en klick gräddfil och lite finhackad lök toppad med några romkorn.
Icakuriren har testat tio dubbeljärn och visst blir det våfflor i alla även om några mest liknar pannkakor – av det bleka, feta och sega slaget.
För att undvika att det blir pannkaka av bjudningen är därför ett bra järn att rekommendera.
Bäst i test är Åviken tätt följd av Severin. Båda ligger i den översta prisklassen men resultatet blir vackra, frasiga och guldbruna hjärtan. I järnen från OBH Nordica och Emerio blir våfflorna också frasiga.
Däremot finns det mycket att önska när det gäller järnens beskaffenhet. Ånga och kondens är ett dilemma för nästan alla järn. På några rinner kondensvattnet ner utmed handtaget som blir varmt. Flera termostatvreden blir också alldeles för varma. Vreden är helt onödiga eftersom man måste köra samtliga järn på maxläge. Lägre inställning ger bleka och ogräddade våfflor. Det gäller alla järn och något som Severin också har insett eftersom man uppmanar “Vrid termostatknappen till dess maximala inställning.” i sin bruksanvisning.
Samtliga järn har två indikatorlampor. Den röda har ingen annan uppgift än att visa att sladden sitter i elurtagen och att elektriciteten är på. Den gröna ska lysa när järnet uppnåt rätt temperatur och styrs av termostaten. Den har man ingen som helst nytta av eftersom lampan tänds och släcks utan någon som helst logik, något som tillverkarna verkar hålla med om, i alla fall enligt bruksanvisningarna – läs mer här intill.

 

Test våffeljärn: Med fel järn blir våffelfesten pannkaka

Se hela testet här (PDF) >>

Här hittar du våra recept på våfflor >>

Fira våren med våfflor

Våffeldagen infaller den 25 mars. Namnet våffeldagen är en förvrängning av ordet vårfrudagen som firats i Sverige sedan 600-talet. Vårfrudagen sammanföll tidigare med Marie bebådelsedag, den dag då jungfru Maria fick veta att hon var havande enligt evangelierna.
Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i svenska almanackan. När helgdagen avskaffades flyttade Svenska kyrkan det kyrkliga firandet till närmaste söndag. Vårfrudagen markerar att vintern snart är slut och våren börjar. Förr bestod vardagsvåfflorna av enbart vatten och mjöl. När våren kom och hönorna började värpa firade man våren med att tillsätta ägg och mjölk i smeten. 

Saxat ur bruksanvisningarna

Att läsa bruksanvisningar kan vara rätt underhållande. Några exempel:
“Den gröna signallampan kan tändas och släckas under gräddningen, detta påverkar inte gräddningsresultatet.”                       
OBH Nordica

 “Indikatorlampan kan tändas och släckas under användning när termostaten arbetar, detta är helt normalt.”                                               

Clas Ohlson

“Den gröna indikatorlampan kan stängas av och på under bakningen då termostaten försöker hålla rätt
temperatur i järnet.”            
Andersson

“Använda variabla justerbara temperaturregulatoren locket kan du avgöra missfärgning.”                          Åviken

“När du tycker att våfflorna är färdiggräddade, öppna våffeljärnet och lyft bort bort våfflorna…”          
OBH Nordica

“Placera inte apparaten under en gardin eller ett väggskåp.” “När gräddningen är klar ska du genast ta upp våfflan.”                                     
Melissa

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top