Därför är naturen så bra mot stress

Nu fokuserar forskarna allt mer på naturens läkande kraft. Samtidigt sköljer en grön våg över både populärlitteratur och innerstadsbor.

Att vi mår bra av att vistas i naturen är vi många som har känt på oss, men hur och varför det är så har vi haft svårare att förklara. På senare år har forskarna allt mer aktivt undersökt vad naturen gör för vår hälsa. 

– Resultatet är enhälligt: Att gå i skogen, att vara på havet, ja, bara att blicka ut över ett naturområde gör oss mindre stressade. På arbetsplatser med naturutsikt är männi-
skor mer kreativa. Till och med bilder av natur har en anti-stresseffekt, säger Eva Sahlin, vars avhandling slår fast att vistelse i natur och trädgård drastiskt förbättrar symtom på utbrändhet, depression och ångest. 

Vi lever i ett prestationsinriktat och stressat samhälle, utbrändhet och sjukskrivningar på grund av stressymptom ökar. Sant är att naturen påverkar stresshormoner och blodtryck i en positiv riktning, och att återhämtning går snabbare i naturen. Vi är helt enkelt biologiskt anpassade att vistas i naturmiljöer. 

 

Aktivitet på recept

I allt större utsträckning används därför naturens läkande krafter inom sjukvården. Fysisk aktivitet på recept – som komplement till, eller rent av istället för, mediciner – har varit en trend i flera år. Sedan ett år tillbaka testas dessutom Natur på recept i Täby kommun. Personer med stressymtom eller lätt dep-ression har fått erbjudande om sex guidade skogspromenader med fokus på medveten närvaro och avslappning.

Nytt är också naturens betydelse för de existentiella tankarna. Eva Sahlins studier visar att guidade naturvandringar öppnar upp för existentiella reflektioner som är av stor betydelse vid rehabilitering av stressrelaterad psykisk ohälsa. 

– Människor vittnar om hur de får distans till sin egen prob-lematik när de är i naturen. De andliga referenserna är väldigt tydliga. Naturen kanske hjälper en att se sig själv som en del av något större, eller hjälper en att förstå att allt inte går att påverka eller påskynda. 

 

Flyktingar får rehab

Bara en sådan enkel sak som att naturen går i dvala, då måste kanske även vi tillåta oss vilofaser – naturen ger oss perspektiv, konstaterar Eva Sahlin. 

Hon är knuten till Institutet för stressmedicin i Göteborg och SLU Alnarp i Skåne, där det bedrivs världsledande forskning inom bland annat landskapsarkitektur och trädgårdsvetenskap. Alnarp fungerar dessutom som ett rehabiliteringscenter för personer som mår dåligt på grund av stress. Kombinationen natur, trädgård och etablerade metoder inom sjukgymnastik, arbetsterapi och psykoterapi har hjälpt många till återhämtning.

Just nu pågår naturbaserad rehabilitering av flyktingar från Syrien och Irak på Alnarp. Grupper à tolv personer är här på dagverksamhet i åtta veckor. Många bär på psykiska krigstrauman och är tortyroffer, de har kanske aldrig tidigare pratat om sina upplevelser. 

– De flesta lider av psykiska krigstrauman. De har förbrukat all sin energi på att ta sig till Sverige. Nu har luften gått ur dem. De kanske inte har hamnat allra längst ner på botten, men de är nära, säger Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur.

Om de här personerna inte får hjälp finns en stor risk att traumat utvecklas till ett kroniskt, mer svårartat posttraumatiskt stressyndrom, som ger upphov till mycket lidande, är funktionsnedsättande och svårbehandlad. 

– I trädgårdsterapin får de en känsla av sammanhang och gemenskap som har visat sig vara väldigt effektiv, säger Patrik Grahn. 

 

Naturlig hälsoinjektion

Men naturen är inte bara för dem som redan drabbats av stressymptom. Bosse Rosén är sjukgymnast, naturguide och grundare av företaget Balansverkstaden, där han lär ut avspänning i naturen, fram-förallt i förebyggande syfte. 

– Jag tror på att ta tag i livet innan man blir vidbränd, säger han.

– Naturen runt husknuten är världens bästa gym eller terapisoffa. Jag ser naturen som ett hälsopiller, och jag kallar naturen för vitamin N, säger han. 

De flesta vill inte flytta ut i skogen, och ge upp centralvärme och smartphones, konstaterar Bosse Rosén. Han tror ändå att det går att få in grön tid i sin vardag. Ungefär som att man borstar tänderna på morgonen kan man se till att få en dos natur varje dag. Gå en omväg i skogen till bussen, promenera till en park på
lunchen. 

– Själv försöker jag vara medvetet närvarande i naturen. Om jag löptränar har jag inte musik i hörlurarna. Dessutom använder jag naturen som en träningsanläggning, och går till exempel upp och ner för stenar för att träna balans och styrka. ♦

Fem skäl att gå ut i naturen

Skogen, havet, vidderna – där ges rena friskvården, därför att naturen …
1 … är dokumenterat avstressande. Några minuter i en lövskog kan räcka för att minska halterna av stresshormoner.
2 … är knölig och omväxlande. Det gör den perfekt för att öva rörlighet, balans och styrka.
3 … ger sammanhang. Det är ingen slump att många söker sig till naturen när de behöver hämta kraft vid livskriser.
4 … är kravlös. I naturen får du vara precis som du är utan krav på att prestera. En oas i dagens prestationssamhälle.
5 … är levande. När du rör dig i naturen kan du uppleva doften av mossa eller en rödhake som nyfiket tittar på dig. Det händer inte på gymmet.

Källa Balansverkstaden

Därför är naturen så bra mot stress
Bloggaren Clara Lindström vill vara i naturen varje dag.

Lantlig längtan till stan

Dagens grönavågare bor kvar i stan och försöker leva så naturligt och hållbart de kan. 

Vår längtan efter det naturliga märks även i populärkulturen. En rad författare har skildrat sin resa närmare naturen och flera har blivit kritikerrosade och storsäljare.

Den nya livsstilstrenden kallas rurbanism, vilket är en sammanslagning av orden urbanism och rural, det engelska ordet för lantlig. 

 

Alternativ konsumtion

Pernilla Jonsson är doktor i konsumtionsvetenskap, och jobbar med omvärldsanalys. Hon konstaterar att drömmen om det lantliga, naturnära livet växer som aldrig förr. Dagens grönavågare är dock annorlunda än 70-talets – de flesta bor till exempel kvar i stan. Samtidigt uttrycker de sin längtan efter ett liv nära naturen genom alternativ konsumtion. 

– Enkelt uttryckt så skapar man med sina händer istället för att köpa. Man odlar grönsaker på balkongen, syr och stickar kläder och köper gamla möbler second hand som man själv gör om till nytt. 

 

Krama en tall 

Bloggaren Underbara Clara är ett exempel på en person som är en sådan “livsstilsen-t-reprenör”, som Pernilla Jonsson uttrycker det. Clara Lindström kan själv bara instämma:

– Att sitta på en bergsknalle och spana ut över skogen utan ett spår av mänsklig närvaro – det är något jag har behov av att göra varje dag, precis som jag behöver mat och vatten. Att ligga med ryggen mot en stor sten, eller krama en hundraårig tall när jag är ledsen eller känner ångest lindrar det jobbiga. ♦

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top