Smarta knepen som får dina ljus att brinna längre

Trött på ljus som brinner ner direkt eller på en veke som ger upp innan ljuset helt brunnit ner? Här är fyra smarta knep för längre brinntid.

1. Låt ditt ljus brinna så att hela ytan smälter

När du tänder ditt ljus första gången är det bra att se till att hela ljusets yta får smälta, hela vägen ut till kanten. Om du bara har ljuset tänt en kort stund kommer bara mittdelen av ljuset smälta – och fortsätta göra det nästa gång du tänder ljuset. Det innebär att en vägg av stearin kommer skapas längs kanterna och veken kommer ha svårt att överleva särskilt länge.

2. Lägg ljuset i frysen

Lägg ljusen ett dygn i frysen innan du använder dem. Ljus som har frusit brukar ofta brinna långsammare.

3. Se till att veken är stabil

Om veken är för lång kommer ljuset att fladdra mer och stearinet kommer att smälta ojämnt. Se därför till att kapa veken till cirka en centimeter så lågan blir mer stabil.

4. Undvik drag

Om ljuset står i drag kommer det att fladdra och smälta ojämnt. En jämn yta är nämligen A och O för att ljuset ska brinna så långsamt som möjligt.

Artikeln publicerades först hos Hus & hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top