• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skönhets-chokladen är rena bluffen

  Snygg av choklad? Nej, det är för bra för att vara sant. Den nya skönhetschokladen gör dig endast fattig.

  Skönhets-chokladen är rena bluffen
  Foto: Kerst Byström

  En liten chokladbit som skyddar min hud från åldrande och ger mig hälsosam och strålande hud. Dessutom vetenskapligt bevisat. Kan det vara så att den gamla klyschan "för bra för att vara sann" inte stämmer?

  Jag och matredaktör Anna Tesch beslutar oss för att testa den nya skönhetschokladen Estechoc som marknadsförs som "vetenskapligt baserad njutning för huden".

  I tre veckor har vi nu ätit den rekommenderade dagsdosen på 7,5 gram choklad som ska innehålla de undergörande ämnena astaxantin (4 mg) och epicatechin-polyfenoler (11 mg) i form av astaceller.

  Kritisk mot marknadsföringen

  Chokladen marknadsförs av det svenska företaget Seetha Beauty och beskrivs som det revolutionerande genombrottet inom hudvård: "Bakom den aktiva effekten av dessa ämnen ligger patenterad micell-teknologi som skyddar de aktiva substanserna från att brytas ned av magsyran och levern innan de når hudvävnaden. Långtidsundersökningar har visat signifikanta förbättringar av flera hudparametrar efter bara 3 veckor."

  – Choklad som ska skydda huden mot åldrande låter helt otroligt och handlar nog mest om tro och hopp.

  Det säger Marie Lodén, apotekare och docent i experimentell dermatologi (läran om hudens sjukdomar). Hon är kritisk till både chokladen i sig och marknadsföringen.

  Inte godkända

  – Allt man säger måste vara sant och här finns det inga bevis och inga referenser till ordentliga studier. Dessutom är det osannolikt att så låga doser gör skillnad i huden. Om det hade sådana effekter på huden så kan man undra hur ämnen skulle påverka andra ställen i kroppen, som njurar, lever, ögon och hjärna?  

  Enligt Marie Lodén har substanserna inte heller godkänts som skönhetsfungerande i mat/kosttillskott i EU.

  – Myndigheterna har inte heller gett klartecken till säkerheten kring för höga doser av astaxantin efter att ha granskat data för substansen.

  Hur smakade då chokladen? Gott. Men smakar det så kostar det. För det "unika kosttillskottet" är inte bara rena bluffen utan också en extremt dyr sådan: Asken med 21 bitar choklad kostar 449 kronor. Varje dagsdos à 7,5 gram kostar alltså 21 kronor. Kilo-priset? 2 851 kronor!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!