• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test: Så bra är nödladdarna

  När mobilbatteriet tar slut och inget el­uttag finns i närheten är nödladdaren räddningen. Icakuriren har testat åtta modeller.

  Test: Så bra är nödladdarna
  Har du inte tillgång till el och mobilen eller surfplattan laddar ur kan du ladda med en separat nödladdare. Foto: Ann Jonasson

  Den har många namn: USB-batteri, powerbank, nödladdare eller bara extrabatteri. Vi har valt att kalla det uppladdningsbara batteriet för nödladdare. För det är just vad den är. En laddare att ta till när man är på resande fot eller inte är i närheten av ett eluttag för att ladda mobilen, surfplattan, GPS:en eller kameran.
  En nödladdare är en liten låda av varierande storlek och form med en mikroprocessor och en eller flera USB-utgångar. Vissa modeller är små och lätta, ungefär som en cigarettändare, och får lätt plats i jackfickan. Andra är större och tyngre och kräver en väska för att tas med.
  Nödladdaren ska dock aldrig förvaras ihop med mobilen, då det kan göra att båda blir mycket varma.

  Ladda med USB-sladd

  Laddar gör du som vanligt, alltså med en USB-sladd mellan batteriet och prylen som behöver elkraft. Sladd medföljer, men ska du ladda en Iphone eller Ipad använder du istället den sladd som tillhör din vanliga laddare.
  En fulladdad nödladdare räcker till en eller flera laddningar beroende på kapacitet och apparaten som ska laddas.  Kapaciteten i en nödladdare mäts i milli ampere-timmar, mAh. Ju högre antal, desto fler gånger kan du ladda din mobil.
  Har du en mobil med ett batteri på 3 000 mAh och en nödladdare på 9 000 mAh innebär det inte att du kan ladda din tomma mobil tre gånger. En del av kapaciteten, ända upp till 30 procent, försvinner nämligen som värme.
  Beroende på vad det är för apparat du ska ladda behöver den olika stark ström från nödladdaren. Mobiler kan laddas från vilken USB-utgång som helst, medan surfplattor behöver en utgång med starkström. Nödladdare med flera USB-utgångar har oftast en speciell utgång för starkström.

  Högre pris = högre kapacitet 

  Icakuriren har tillsammans med Pricerunner Digital Life testat åtta nödladdare som kostar från runt en hundralapp upp till 800 kronor.
  Testet visar att pris och  kapacitet hänger ihop. Ju högre kapacitet, desto högre pris. Med de tre billigare modellerna kan man endast ladda mobilen, medan de övriga även har utgångar för apparater som kräver starkström.
  Stämpeln "Bra köp!" för laddarna som enbart laddar mobiler går till GP Powerbank. Det är en smidig modell som ryms i fickan och med på/av-knapp. Den har också högst kapacitet av mobilladdarna.
  Bästa köp generellt blir en av de mer strömstarka laddarna, TP-link. Den har en smart design, är smidig och har både på/av-knapp och statusmätare som visar hur mycket kraft som finns kvar.
  Man får också förhållandevis mycket kapacitet för pengarna.

   

  Av Anne Meisner

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!