• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smart-tv har blivit ännu smartare

  Låt priset och funktionerna avgöra valet av smart-tv. Icakuriren har testat åtta modeller och funnit att alla har bra bildkvalitet.

  Smart-tv har blivit ännu smartare
  Foto: Scanpix

  När datorn flyttade in i tv:n blev den smart. Nu har tekniken blivit än mer avancerad. Du kan förutom surfa, spela spel, strömma filmer och tv-serier direkt till tv:n, även dela upp skärmen och titta på två kanaler och/eller surfa samtidigt. Om du vill. Tv:n kan du styra från din surfplatta eller mobil med trådlös anslutning. Men smart-tv:n kan också användas som en "vanlig" tv.
  Icakuriren har tillsammans med Pricerunner.se låtit en expertpanel testa åtta smart-tv med skärmar på mellan 49 och 65 tum. De flesta av modellerna finns i flera storlekar, ibland både större och mindre. Det gör också att priset skiljer sig åt mer än om skärmarna var lika stora.
  Det är dock inte så stor skillnad i kvaliteten mellan tv-apparaterna. Samtliga får ett totalbetyg på tre eller fyra av panelen. De har alla riktigt bra bildkvalitet, därför är det andra egenskaper som du ska fundera på innan du bestämmer dig, men också vad du är beredd att betala.

  Menysystemen skiljer sig åt

  Det finns ett par olika typer av smart-tv-system och de skiljer sig åt. Vissa är enkla, andra mer avancerade och fullmatade med finesser och funktioner. Det som påverkar hur enkla de är att använda är hur överskådliga menyerna är och hur de i sin tur är strukturerade. Tv-apparaterna drar mellan 46 och 115 Watt och 0,2 till 0,5 Watt i standby, ju större skärm desto mer. Men det skiljer ändå mellan märken och modeller av samma storlek. 
  Bästa tv:n tycker panelen är en av de dyraste, Panasonic Viera TX-55AX630E. Den har en bra bildskärpa, vilket beror på att den har en 4k-upplösning, alltså fyra gånger full HD. Tv:n har också ett bra
  menysystem, med många funktioner och inställningsmöjligheter som inte är krångliga att ställa in.
  Bästa tv:n under 10 000 kronor är Philips 55PUS7909 som även den har en bra bildskärpa. Det är den enda Android-tv:n vilket gör att man har tillgång till Googles tjänster.

  Även billigast är bra

  Testets billigaste tv, LG 42LB670V är ett prisvärt val. Priset beror delvis på att den har den minsta skärmen, men för några tusenlappar extra får du en 55-tums modell. Tv:n har många finesser och funktioner och är lätt att använda då det är lätt att navigera och växla mellan flikarna. Även bildkvaliteten tycker panelen tillhör de bästa med livfulla färger och föredömliga betraktelsevinklar.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!