• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Välj rätt sajt och spara tusenlappar

  Samma hotellrum, samma datum men olika pris. Det kan skilja tusenlappar för samma rum beroende på var du bokar.

  Välj rätt sajt och spara tusenlappar
  det finns mängder med olika hotellbokningssajter - villkor och priser kan skilja sig mycket mellan dem.

  Det finns hundratals hotellbokningssajter, flera av dem erbjuder rum på samma hotell. Ibland samma rum.
  Men det som vid första anblicken ser ut att vara samma rum, visar sig vid närmare granskning inte alltid stämma. Ett hotell har rum med olika standarder och därmed till olika priser, ibland ingår frukost, ibland inte.
  Priset påverkas också av om rummet går att avboka, liksom om rummet betalas vid bokningen eller först vid incheckningen. Tidig eller sen bokning kan också påverka vad en natt på hotell kostar.

  Stor variation på rum och priser

  Förutom att boka på en hotellbokningssajt, kan man gå in på en webbsida som listar och jämför alla bokningssajter, en jämförelsesajt. Det kan då visa sig att en natt i dubbelrum på hotellet The Mirror i Barcelona i mitten av november kostar allt från 974 kronor till 1 696 kronor beroende på bokningssajt. I det billigare priset ingår inte frukost och rummet går inte att avboka.

  Ingen ångerrätt på nätet

  Om du bokar hotell via nätet kan du inte kräva pengarna tillbaka vid en avbokning, även om flera bokningssajter erbjuder fri avbokning fram till ett dygn före ankomst.
  – Hotell som bokas via internet är undantagna i lagen om distansavtal, vilket innebär att du inte har ångerrätt. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller vid bokningen, säger Maja Lindstrand jurist vid Konsumentverket.
  Ett flertal av de större bokningssajterna har prisgarantier. Det innebär att sajten lovar återbetala mellanskillnaden om du hittar exakt samma hotellrum, samma dag till ett lägre pris och med samma villkor. Hur ofta och om det verkligen sker är svårt att få besked om av bokningssajterna.
  Det kan också vara lönande att gå in på hotellets egen hemsida, för mer information om hotellet, men också för att jämföra villkor och priser som kan skilja sig mot bokningssajternas. Hotell på stora resmål som London och New York, kan ha säsongs-erbjudanden eller andra rabatter.

  Bra med omdömen från tidigare gäster

  Var vaksam på att vissa sajter visar priser utan skatter och avgifter så att man får veta totalpriset först när man bestämt sig.
  Andra sajter tar ut en oväntad bokningsavgift på slutet av bokningen eller en avgift om du senare vill ändra bokningen. Flera kräver också att du registrerar din mejladress innan du får se en enda prisuppgift.
  Det skiljer också mellan sajterna hur lätt det är att söka på dem. Vissa har extra sökfunktioner där man kan skriva in önskemål som handikappanpassning, barnpassning eller spa. I vår granskning får sajter som har samlat betyg och omdömen av tidigare hotellgäster ett plus.
  Här kan du se en jämförelse av villkoren mellan några av de större bokningssajterna och en mindre svensk.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!