• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av ryggsäckar

  Ingen ryggsäck är den andra lik, därför blir passformen personlig. Icakuriren har testat tio vandringssäckar.

  Test av ryggsäckar
  Se till att välja en ryggsäck som verkligen passar dig så blir vandringen skönare.

  Klicka på bilden för att se testet (PDF)

  En ryggsäck ska väljas med stor omsorg. En illa passande ryggsäck kan förstöra vilken vandring, resa eller dagsutflykt som helst när axelremmarna skaver och ryggslutet värker för att ryggsäcken inte passar kroppen.
  Det finns ryggsäckar i varierande storlekar och modeller och för olika ändamål och aktiviteter. Icakuriren har valt att testa tio vandringssäckar på mellan 50 och 60 liter; tre som främst ska passa kvinnor, tre modeller för män och så fyra så kallade unisexmodeller.

  Funkar bra på långresa

  'Vandringssäckar är inte avsedda för någon speciell aktivitet utan är mer stora allround­säckar, som fungerar så väl för fjällvandring och familjen på dagsutflykt som för tåg- och båtluff.
  De flesta ryggsäcksmodeller utgår från hur mäns kroppar är skapade och har sedan anpassats efter kvinnors former och mindre muskelmassa. De kallas då för dammodell. Det innebär i princip att den har en något kortare ryggplatta och att axelbanden sitter närmare varandra och är utformade så att de inte ligger över brösten. Men en dammodell kan även passa en man, likaså kan en herrmodell sitta bekvämt och rätt på en kvinna. Det som är avgörande för passformen är rygglängden på säcken, utformningen av ryggplattan och placeringen av axelbanden, vilket också kallas för bärsystem. Därför finns många modeller i flera storlekar med olika rygglängder, eller så går rygglängden att ställa in.

  Fjällräven passar många

  Bäst omdöme i Icakurirens test får klassikern och dammodellen Fjällrävens Kajka 55 W. Den är lätt att ställa in efter kroppen och har gott om förvaring. Topplocket på säcken kan tas av och bli till en midje- eller axelväska. Främsta nackdelen med ryggsäcken är att den är tung.
  Sämst betyg får Arcteryx herrmodell Altra 50 vars höftbälte är för kort och dåligt vadderat och klarar därmed inte av att avlasta axlarna som det ska. Ryggen är också för kort, vilket gör att säcken trycker och skaver mot ryggslutet.
  Det är mycket som behövs om man ska ut på några dagars vandring och packningen blir därför snabbt tung – det är svårt att komma under 15 kilo i packvikt. Då kan även vikten på ryggsäcken ha betydelse. Säckarna i vårt test väger mellan 1,2 och 3,1 kilo. En tyngre säck känns dock stadigare att bära och har också både fler funktioner och fler expansions-möjligheter. Men en tung säck ökar risken att överanstränga sig och minskar nöjet med vandringen. God tur!

   

  Läs hela testet här (PDF)

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!