Test av ryggsäckar

Ingen ryggsäck är den andra lik, därför blir passformen personlig. Icakuriren har testat tio vandringssäckar.

Köptips

 • Välj typ av ryggsäck efter vad du ska använda den till.
 • Prova många olika modeller.
 • Axelremmarna ska vara vadderade, bekväma och lagom breda.
 • Vadderingen på höftbältet ska väl täcka höftkammarna.
 • Ryggplattan ska vara vadderad där den ligger mot kroppen så att den inte kan komma att skava.
 • Fundera på vilka finesser så som fack, remmar och fästanordningar du tror du kan komma att ha nytta av och använda. Bra också om de går att ta av när du inte behöver dem.

Så provar du ut ryggsäcken

 • Välj en storlek som passar längden på din rygg alternativt din längd.
 • Börja med att spänna åt höftbältet. Dra åt och finjustera med sidstramarna.
 • Reglera axelremmarna så att de ligger bekvämt mot skuldrorna och inte trycker mot halsen eller hindrar rörelseförmågan. Knäpp och spänn åt bröstremmen.
 • Ryggens vaddering ska vara luftig och inte trycka någonstans.
 • Kolla så att du kan justera ryggsäcken med toppstramarna så att tyngdpunkten hamnar nära din kropp.
 • Prova att dra åt höftbältets sidstramare ytterligare så att ryggsäcken sitter tajt mot kroppen.
 • Lägg gärna i en vikt i säcken så att du får en känsla av hur den är att bära med packning.

Test av ryggsäckar
Klicka på bilden för att se testet (PDF)

En ryggsäck ska väljas med stor omsorg. En illa passande ryggsäck kan förstöra vilken vandring, resa eller dagsutflykt som helst när axelremmarna skaver och ryggslutet värker för att ryggsäcken inte passar kroppen.
Det finns ryggsäckar i varierande storlekar och modeller och för olika ändamål och aktiviteter. Icakuriren har valt att testa tio vandringssäckar på mellan 50 och 60 liter; tre som främst ska passa kvinnor, tre modeller för män och så fyra så kallade unisexmodeller.

Funkar bra på långresa

‘Vandringssäckar är inte avsedda för någon speciell aktivitet utan är mer stora allround­säckar, som fungerar så väl för fjällvandring och familjen på dagsutflykt som för tåg- och båtluff.
De flesta ryggsäcksmodeller utgår från hur mäns kroppar är skapade och har sedan anpassats efter kvinnors former och mindre muskelmassa. De kallas då för dammodell. Det innebär i princip att den har en något kortare ryggplatta och att axelbanden sitter närmare varandra och är utformade så att de inte ligger över brösten. Men en dammodell kan även passa en man, likaså kan en herrmodell sitta bekvämt och rätt på en kvinna. Det som är avgörande för passformen är rygglängden på säcken, utformningen av ryggplattan och placeringen av axelbanden, vilket också kallas för bärsystem. Därför finns många modeller i flera storlekar med olika rygglängder, eller så går rygglängden att ställa in.

Fjällräven passar många

Bäst omdöme i Icakurirens test får klassikern och dammodellen Fjällrävens Kajka 55 W. Den är lätt att ställa in efter kroppen och har gott om förvaring. Topplocket på säcken kan tas av och bli till en midje- eller axelväska. Främsta nackdelen med ryggsäcken är att den är tung.
Sämst betyg får Arcteryx herrmodell Altra 50 vars höftbälte är för kort och dåligt vadderat och klarar därmed inte av att avlasta axlarna som det ska. Ryggen är också för kort, vilket gör att säcken trycker och skaver mot ryggslutet.
Det är mycket som behövs om man ska ut på några dagars vandring och packningen blir därför snabbt tung – det är svårt att komma under 15 kilo i packvikt. Då kan även vikten på ryggsäcken ha betydelse. Säckarna i vårt test väger mellan 1,2 och 3,1 kilo. En tyngre säck känns dock stadigare att bära och har också både fler funktioner och fler expansions-möjligheter. Men en tung säck ökar risken att överanstränga sig och minskar nöjet med vandringen. God tur!

 

Läs hela testet här (PDF)

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top